Snijega još nema, ali zimska oprema je obavezna

U Sloveniji su na snazi zimski uvjeti vožnje. Činjenica da snijega nema je nebitna jer susjedi su zakonski obavezali vozače da u periodu od 15. studenog do 15. ožujka moraju imati zimsku opremu, bez obzira na uvjete na cesti. Zimsku opremu čine četiri zimska pneumatika (označena slovima M+S, snježnom pahuljicom ili oznakom winter) s minimalnom dubinom profila od tri  milimetra ili četiri  ljetna pneumatika s minimalnom dubinom profila od tri milimetra i s pripremljenim lancima za snijeg, u prtljažniku (priboru). Vozila s pogonom na sva četiri kotača moraju imati kod uporabe ljetnih pneumatika lance za snijeg na kotačima na stalno uključenoj pogonskoj osovini.  Vozila, čija najveća dopuštena masa prelazi 3,5 tone, moraju imati zimske pneumatike na pogonskim kotačima ili ako imaju na svim kotačima ljetne pneumatike moraju imati odgovarajuće lance za snijeg (za pogonske kotača) i lopatu u priboru.

U dijelu Slovenije uz more (na cestama od Kozine prema Kopru i Portorožu) ne treba imati takvu zimsku opremu. Na tom dijelu je minimalna zimska oprema za sva vozila podrazumjeva četiri ljetne gume s tri milimetra profila. Na cesti od Rijeke prema Kozini važi zimska oprema kao i u unutrašnjosti Slovenije.

Kazna za vožnju bez zimske opreme je od ove godine sa 120 eura smanjena na 40 eura. Ostale kazne su: za neočišćen snijeg s auta 200 eura, nepoštivanje prometnog znaka o zabrani vožnje zbog zimskih uvjeta 300 eura, stvaranje prometnih poteškoća npr. zatvorena cesta zbog loše zimske opreme 500 eura, a za tvrtke kazne su još  više – 1.000 eura.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".