Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić donio je odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj. Time su uslišene molbe stručnjaka, policije i cestara koji su upozoravali da je dosadašnji režim jedan od uzroka zastoja prometa u zimskim mjesecima.
Tom je odlukom zimska oprema postala obvezna na određenim cestama u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja. Do sada je zimska oprema u Hrvatskoj bila obvezna samo kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za razliku od Slovenije, gdje je zimska oprema bila određenima datumom, bez obzira na stanje na cesti.

Snijega još nema, ali zimska oprema je obavezna

Od 15. studenog do 15. travnja vozači moraju imati zimsku opremu na zimskim dionicama autocesta, državnih i županijskih cesta: A1 od Zagreba do Maslenice, cijele dužine autocesta A2 (Zagorska magistrala), A3 (Bregana – Lipovac), A4 (Goričan-Zagreb), A5 (Slavonika) i A6 (Bosiljevo-Rijeka). Pod zimske dionice ne spadaju dijelovi autoceste u Dalmaciji (Maslenica – Vrgorac) i Istarski ipsilon. U zimske dionice državnih i županijskih cesta ulazi više od 1.500 kilometara. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se četiri zimske gume ili četiri ljetne s najmanjom dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg.
Kazna za “zaboravne” za zimsku opremu je 700 kuna.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".