Aktualnosti vezane uz tehničke preglede u razdoblju epidemije korona virusaS obzirom na izvanrednu situaciju, svakodnevno nam postavljate pitanja vezana uz tehnički pregled pa smo pokušali ovdje dati neke odgovore i pojašnjenja

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj u stanicama za tehnički pregled uvedene su posebne mjere za prevenciju širenja epidemije korona (COVID-19) virusa.korona virus tehnički

Od 30.03.2020. u sklopu prijave tehničkog pregleda ili registracijskih postupaka, omogućena je provjera osoba sa mjerama koje su vezane uz COVID-19. Zaposlenik STP od stranke preuzima osobnu iskaznicu ili putovnicu i unosi je u administrativni prostor stanice, a za to vrijeme stranka s vozilom ostaje čekati ispred stanice. Zaposlenici kroz modul za provjeru provjeravaju je li za stranku propisana mjera ograničenja kretanja, vezano za COVID. Ukoliko mjera postoji tehnički pregled se ne obavlja te se stranka mora udaljiti iz kruga stanice.

Radnici AK Rijeka su ovlašteni zahtijevati od svakog korisnika usluge AK Rijeka postupanje u skladu s uputama, a slučaju suprotnog ponašanja, ovlašteni su zahtijevati od korisnika usluge udaljavanje iz prostorija AK Rijeka.

U nastavku donosimo neka od često postavljanih pitanja, a popis ćemo, prema potrebi, ažurirati.

Radi li tehnički pregled?

Tehnički pregled i dalje radi, ali po prilagođenom radnom vremenu. Naša stanica za tehnički pregled Preluk radi od 8 do 18 sati od ponedjeljka do petka, a subotom od 8 do 12 sati. Stanica Pag radi 8 do 15:30 od ponedjeljka do petka, a subotom od 8 do 12 sati.

Trenutno ne postoji naputak nadležnih tijela o obustavljanju tehničkih pregleda i registracije vozila.
Napominjemo da smo stanicama AK Rijeka poduzeli sve mjere predostrožnosti, usklađene sa preporukama koje daju nadležne institucije.

Pripadam rizičnoj skupini i ne želim doći u stanicu za tehnički pregled, što da napravim?

Za produženje važenja prometne dozvole vozila nije nužno da u stanicu za tehnički pregled pristupi isključivo vlasnik.
Tehnički pregled i produženje važenja prometne dozvole vozila može obaviti bilo koja osoba uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice ili punomoći vlasnika vozila. Uz to, potrebna je vlastita osobna iskaznica i prometna dozvola. Za produžetak registracije potrebno je imati i novu policu osiguranja vozila.
Svim vlasnicima vozila koji spadaju u rizičnu skupinu kad je u pitanju potencijalna zaraza korona virusom sugeriramo da poslove tehničkog pregleda i produženja važenja prometne dozvole vozila povjere nekome tko ne spada u tu skupinu.

Stanica za tehnički pregled ne nalazi se u mom mjestu prebivališta, trebam li propusnicu?

Ukoliko tehnički pregled i registracija ističu u iduća tri dana nije potrebno tražiti propusnicu već je dovoljno u slučaju policijske kontrole dati prometnu knjižicu na uvid.

Osobnoj iskaznici je istekla valjanost, mogu li napraviti tehnički pregled?

Kao dokaz o identitetu prilikom obavljanja tehničkog pregleda kao i u svim registracijskim postupcima koji se obavljaju na stanici za tehnički pregled, samo dok traje ugroza od širenja virusa COVID-19, moći će se prihvatiti osobna iskaznica kojoj je istekla valjanost ukoliko nije došlo do promjene podataka.

Gdje treba prijaviti gubitak prometne dozvole, knjižice vozila ili registarskih pločica?

Gubitak prometne dozvole, knjižice vozila ili reg. pločica trenutno je moguće prijaviti u stanicama za tehnički pregled vozila koje će o gubitku službenim putem izvijestiti nadležne policijske uprave ili postaje. Napominjemo da gubitak može prijaviti samo vlasnik vozila ili opunomoćenik sa originalnom punomoći vlastoručno potpisanom od strane vlasnika vozila (punomoć ne mora biti ovjerena kod javnog bilježnika).

Nestanak prometnih dokumenata ili reg. pločice uslijed krađe, utaje ili drugih kaznenih djela i dalje se moraju prijaviti u nadležnoj PU/PP.

Može li se za potrebe tehničkog pregleda i registracije u stanicu za tehnički pregled donijeti ispisana ili kopirana punomoć ili ugovor? Mogu li se u stanicu za tehnički pregled punomoć ili ugovor poslati e-mailom?

Ne. Stanice za tehnički pregled dužne su i dalje postupati prema važećim propisima koji se zbog nastale situacije nisu mijenjali. Sukladno tome nije moguće obaviti registraciju vozila ili produženje registracije za vozila na temelju kopije punomoći ili ugovora.

Što će se dogoditi ako zbog posebnih mjera povodom epidemije COVID-19 (karantena, zadržavanje vozila izvan RH i sl.) vlasnici vozila ne uspiju produžiti važenje prometne dozvole za svoje vozilo?

Prenosimo odgovor koji je Uprava policije uputila povodom novinarskog upita vezanog uz nemogućnost produženja važenja prometne dozvole, 19.3.2020.:

Poštovani,

prema važećim propisima u Republici Hrvatskoj mogu se registrirati samo ona motorna i priključna vozila za koja se na tehničkom pregledu utvrdi da su ispravna, a produženje važenja prometne dozvole obavljaju stanice za tehnički pregled vozila, koje će produžiti važenje prometne dozvole ako je vozilo tehnički ispravno (odnosno ako ima sve propisane i ispravne uređaje i opremu koji odgovaraju propisanim tehničkim uvjetima) i ako su plaćene propisane obveze i priložena prometna dozvola i dokaz o identitetu, a za vozila pravnih osoba i ovlaštenje za produženje važenja prometne dozvole.

Slijedom navedenog, motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cestama u Republici Hrvatskoj ako su registrirana i ako imaju važeću prometnu dozvolu.

Obavještavamo Vas da sve stanice za tehnički pregled vozila u RH trenutačno i dalje obavljaju poslove tehničkih pregleda i registracije vozila.

Posebno ističemo da sve poslove tehničkog pregleda i produljenja valjanosti prometne dozvole vozila, osim vlasnika vozila, može obaviti bilo koja druga osoba uz predočenje osobne iskaznice vlasnika vozila.

No, svjesni smo činjenice da se zbog sprječavanja globalne pandemije širenja korona virusa COVID-19 mogu dogoditi nepredviđene situacije koje se odnose na proces registracije vozila i produženje valjanosti prometne dozvole.

S tim u vezi, za situacije u kojima su vozila zatečena izvan granica Republike Hrvatske i kojima ističe valjanost prometne dozvole, a za čije vozače postoji opravdani razlog zbog kojeg nisu mogli na vrijeme obaviti tehnički pregled i produljenje valjanosti prometne dozvole (dokaz o obaveznoj karanteni i sl.), svaku situaciju ćemo zasebno razmotriti.

Na koji način će postupati druge države savjetujemo vozače da se informiraju u državi u kojoj su se zatekli u karanteni i kroz koju planiraju svoje putovanje.

Ostala najčešće postavljanja pitanja vezana uz tehnički pregled i registraciju

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".