Pravilnik točno propisuje obaveze zimske službe

Snijeg pada, a nigdje zimske službe, česta je primjedba vozača kad se suoče sa snježnim nedaćama. Naravno, svi vozači bi željeli čistu cestu, no rijetki znaju što propisuje »Pravilnik o održavanju i zaštiti javnih cesta« koji potpisuje Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, a tiče se i zimskih obaveza.
U pravilniku stoji »Na cestama, koje su operativnim programom zimske službe svrstane u ceste prve razine prednosti, radovi na osiguranju prohodnosti se moraju dovršiti u roku od pet sati u nizinskom odnosno osam sati u planinskom području, računajući od trenutka prestanka padavina… Na ostalim državnim, županijskim i lokalnim cestama prohodnost se mora osigurati najkasnije u roku 24 sata od trenutka prestanka padavina.«
Dakle, naglasak je na »roku od prestanka padavina« i jasno je da su često neopravdane kritike vozača koji smatraju da cesta mora biti sastrugana do asfalta čim krene padati snijeg. Netko će reći da su to slova na papiru, a da se živi na cesti kojom ralica nije uopće prošla otkad je počeo padati snijeg. Prije nekoliko dana i sam bi lako zaključio da ralica nikad nije prošla kroz Klanu koliko je snijega bilo na cesti. No, samo pola sata prije prolazio sam cestom iza ralice koja je čistila snijeg i posipavala cestu. U pola sata cesta je pretvorena u sanjkalište. Jedino rješenje bilo bi da ralica non-stop prolazi dionicom od nekoliko kilometara. A to košta. 
Pravilnik upućuje da postoje četiri stupnja pripravnosti. Kako je padao snijeg posljednjih dana, komotno bi mogli zaključiti da je na pojedinim dionicama bilo razloga za uvođenje četvrtog stupnja koji se, kako kaže pravilnik, »uvodi kad snježne oborine, uz jak vjetar imaju karakter elementarne nepogode i kad raspoloživi broj ljudi i mehanizacije, nisu dovoljni za uklanjanje snijega«.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".