Jubilarno 25. državno natjecanje Sigurno u prometuEkipa Primorsko-goranske županije 15. u ukupnom poretku

Ovogodišnje državno natjecanje, jubilarno 25. po redu, Sigurno u prometu održano je u Zadru od 23. do 26. lipnja 2017 godine, u Osnovnoj školi „Zadarski otoci“ u organizaciji Hrvatskog autokluba, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje, te uz podršku Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Domaćin i suorganizator ovogodišnjeg natjecanja je Autoklub Zadar.

Cilj  i svrha provedbe prometnog odgoja u školama te održavanja ovog natjecanja su odgoj i osposobljavanje učenika osnovnih škola za sigurno kretanje u cestovnom prometu kao pješaka i vozača bicikla.

Prometno edukativnu akciju „Sigurno u prometu“ otvorio je predsjednik Hrvatskog autokluba g, Slavko Tušek. Predsjednik Hrvatskog autokluba tom je prilikom prisutne podsjetio na prvu akciju, održanu 1993., koju su organizirala tri autokluba – Autoklub Siget, Autoklub Pula-Rovinj i Autoklub Varaždin. G. Tušek naglasio je važnost prometne edukacije najmlađih, koji su najugroženija skupina sudionika prometa, kazavši kako je tijekom proteklih 25 godina HAK nastojao obuhvatiti što više djece i tako izravno raditi na njihovoj sigurnosti u cestovnom prometu.

Poligon na natjecanju "Sigurno u prometu" 2017. u Zadru
Praktični dio ispita u OŠ “Zadarski otoci”

Među uzvanicima na otvaranju natjecanja u Zadru bili su tajnik Autokluba Zadar g. Dinko Brkić, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje gđa. Viktorija Hržica, ravnatelj Osnovne škole „Zadarski otoci“ g. Davor Barić, predstavnik Policijske uprave Zadarske g. Božidar Budiša i mnogi drugi.

Svoje  poznavanje prometnih i sigurnosnih pravila kao i vještine upravljanja biciklom odmjerili su učenici osnovnih škola starosti između 10 i 12 godina (rođeni 2005., 2006., 2007.). Nakon održanih školskih, a zatim i županijskih razina natjecanja, koja su provedena tijekom travnja i svibnja, pravo sudjelovanja na državnoj razini izborilo je ukupno 84 učenika iz 21 županije pod vodstvom svojih mentora. Natjecatelji su odmjerili teorijsko znanje u poznavanju prometnih pravila i propisa te u vještini upravljanja biciklom na posebno uređenom prometnom poligonu koji se sastojao od 3 pozicije s ukupno 15 elemenata.

Tijekom natjecanja sudionici su na zadarskom Forumu sudjelovali u novom, praktičnom elementu koji ovog puta nije bio bodovan za natjecanje, nazvanom „Labirint života“, koji simulira realne prometne situacije za bicikliste.

Ekipno, prema broju bodova najbolji rezultat ostvarila je ekipa Koprivničko-križevačke županije, druga je bila ekipa Međimurske županije a treća ekipa Krapinsko-zagorske županije.

Sve bolji rezultati natjecanja
Ekipa Primorsko-goranske županije u Zadru na natjecanju "Sigurno u prometu"
Predah ekipe Primorsko-goranske županije u Zadru

Ekipu Primorsko-goranske županije činili su:  mentorica Mira Reljac iz OŠ Čavle s učenicima Nika Zaharija i Fabijan Zaharija, mentorica Dolores Šegota iz OŠ Mrkopalj s učenicom Lucijom Kovačić te mentor Neven Jerčinović iz OŠ Trsat s učenikom Borna Ružić te osvojili 15. mjesto u poretku ekipa županija. U skupini dječaka, Borna Ružić je 20., a Fabijan Zaharija 29. dok su se djevojčice Nika Zaharija i Lucija Kovačić plasirale na 30. odnosno 31. mjesto. Iako je naša županija ove godine plasirana lošije nego prošle, ove godine osvojili smo 30 bodova više, što nas veseli jer dokazuje da je znanje sve veće, a standardi sve viši. Kontinuiran i predan rad na ovom području jamstvo je naše sigurnije prometne budućnosti.

Važno je napomenuti da je ove godine na svim razinama natjecanja u Republici Hrvatskoj ukupno sudjelovalo 3.475 djece petih i šestih razreda, od čega 1.807 dječaka i 1.668 djevojčica odnosno 255 mentora iz 251 naše osnovne škole. Ovi podaci su prava vrijednost ovog natjecanja te sličnih prometno preventivnih akcija i zalog da smo odgojili jednu novu generaciju djece koja će danas biti bolji sudionici u prometu kao pješaci i biciklisti, a već sutra kao vozači motornih vozila.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".