In Memoriam: Josip Mušanović (07.12.1952.-23.07.2022.)Posljednji pozdrav dragom prijatelju

Vijest o strašnoj nesreća na automotodromu Grobnik zatekla je sve ljubitelje autosporta, ali i mnoge druge. Tragičnom smrću život je izgubio Josip Mušanović, naš sportski sudac, član, kolega i prijatelja.

Josip Mušanović rođen je 07. prosinca 1952. godine u Brčkom, Bosna i Hercegovina. Kao mali dječak već 1954. godine s obitelji dolazi u Rijeku gdje provodi mladost i školuje se.
Od rane mladosti pokazuje interes za tehniku i automobile uključivanjem u tadašnji dom Pionira danas Dom mladih. To je vjerojatno dijelom i odredilo njegov životni poziv, gdje se nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja školuje za zanimanje automehaničar.
Radni staž započinje krajem 60-tih godina u tadašnjoj Autotehnici na Škurinjama, kasnije Auto Hrvatskoj, zatim u centru Cerini gdje radi kao automehaničar te odlazi na usavršavanje u tvornicu Škoda. Svoj radni staž završava u Hrvatskim željeznicama kao strojovođa odakle odlazi u zasluženu mirovinu.
Interesantan je podatak da je njegovo prvo vozilo bio Jeep Willis kojeg je kupio zajedno s još trojicom prijatelja.

Ljubav prema automoto sportu

Paralelno s profesionalnim putem već za rane mladosti, početkom 70-tih godina, uključuje se u auto moto sport. Poznato je kako je bio dio rally teama Slavka Peračkovića kojemu je bio glavni mehaničar gdje mu u garaži u Mavrincima na Grobniku priprema natjecateljski automobil i prati ga na natjecanjima Prvenstva Jugoslavije od 1976. do 1979. godine.
Polovicom 70-tig godina Josip se aktivno uključuje u automotosport kao licencirani sudac Autokluba Rijeka u gotovo svim natjecanjima na području Kvarnera ali i šire, gdje ostaje aktivan preko 45 godina. Sama ta činjenica govori koliko je Josip u oktanskim krugovima bio poznat i cijenjen.
Osim kao sudac u autosportovima, Josip je bio i aktivni i uspješni natjecatelj, uglavnom u tehničkim disciplinama autosporta, ocjensko – spretnosne vožnje, autoslalom te brdske vožnje točnosti gdje je postigao zapažene rezultate.

U njegovih 45 godina u Autoklubu Rijeka, za kojega i s kojim je istinski živio, bio je uključen u sve segmente kluba, od organizacije natjecanja i provedbe, kao sportski sudac, natjecatelj na automobilističkim natjecanjima, predsjednik sportske sekcije i član skupštine kluba. Gotovo je nemoguće nabrojati sve njegove zasluge. Osim kroz sport bio je uključen u rad kluba kroz prometnu preventivu, kroz akcije kluba u podizanju svijesti o prometnim nesrećama te radu s mladima, kojima je uvijek imao za dati savjet iz svog bogatog životnog iskustva.

Pokretač i entuzijast

Uz autosport, Josipova velika ljubav bile su maškare i karneval…. Tako je i sam osobno sudjelovao u nastajanju nadaleko poznatog Maškaranog auto rally-a Pariz Bakar, kojemu je davao cijelog sebe, kroz organizaciju i sudjelovanje te bio vjeran kroz svih 30 godina održavanja, od prvog do posljednjeg.
Josip je bio svestran, znana je njegova ljubav prema oldtimerima kojima se posljednjih godina posvetio pa je sa svojom Mare nabavio kamper Ford iz 1975. godine kojim je uživao na izletima i oldtimer susretima.
Upravo je posljednji takav izlet i susret upriličio prije 15 dana u Otočcu s kojega se, kao i obično, vratio pun dojmova, a već najavljujući idući.
Uz autosport volio je i živio za maškare, svoj doprinos Riječkom karnevalu dao je najprije kroz karnevalsku grupu Pariz Bakar, a posljednjih godina karnevalsku grupu Veseli oldtimeri s kojima je tijekom cijele godine putovao po karnevalima diljem Hrvatske i inozemstva promovirajući karneval, karnevaliste i Riječki karneval.
Uz automobilizam i karneval bio je i umjetnička duša. Ljubav je pronašao i u slikanju, crtanju, izradi suvenira i predmeta.
Svoj obol dao je i kao branitelj za vrijeme Domovinskog rata u obrani domovine, a nakon završetka domovinskog rata ostao je u udruzi branitelja Domovinskog rata Hrvatskih željeznica.
Što god je radio, u što god se dao, Josip je uvijek beskompromisno davao punog sebe. Živio je u društvu i za društvo koje ga je upravo zato i cijenilo i koje mu je znalo vraćati. Upravo zato Josip Mušanović će ostati u oktanskim i inim krugovima u trajnom sjećanju prije svega kao čovjek.
Velika, nažalost neostvarena želja, bila je obilježavanje njegovih 45 godina u automotosportu. U Autoklubu Rijeka iza sebe je ostavio dubok i neizbrisiv trag, pregršt vrijednih dokumenata značajnih za povijest oktana i utrkivanja.
Josip nas je napustio brzo i nenadano upravo onako kako je i živio, a malo je tko mogao vjerovati da se to može desiti ikome, a kamo li njemu na stazi uz koju je i na kojoj je, kao sudac ili operativac u brojnim manifestacijama radio od prvog dana 1978. godine, onako predano kako je samo on znao.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".