Kada i kako zamijeniti brisačeLoši brisači po lošem vremenu, naročito noću, recept su za nesreću! Zamijenite metlice brisača barem jednom godišnje ili po potrebi. A kad je potrebno?

Neka istraživanja kažu da vozači 90% svojih odluka donose isključivo na temelju informacija koje primaju putem vida. Jasno je, dakle, da je dobra vidljivost obavezna za sigurnu vožnju. Kad krenu kiše, brisači se nameću kao najvažniji preduvjet dobre vidljivosti. Naći se usred pljuska s neispravnim brisačima može završiti fatalno i zato je važno na vrijeme provjeriti jesu li ispravni i u dobrom stanju.

Brisači su potrošni materijal i očekivani vijek trajanja im je između šest mjeseci i godine dana, ovisno o tome kako se održavaju te koliko koriste. Iako brisače češće vežemo uz kišu, koriste se podjednako tijekom cijele godine. Ljeti, zajedno sa sustavom za pranje stakla, omogućuju uklanjanje nečistoća na vjetrobranu. Gumica brisača je tanka i osjetljiva te mora biti elastična kako bi obavljala posao. I visoke i niske temperature utječu na materijal koji u ekstremnim uvjetima brzo gubi fleksibilnost i sposobnost prianjanja.

Savjeti za duže trajanje brisača
Strugalica za led čuva metlice brisača, a možete ju dobiti i kao poklon pri učlanjenju novog člana u HAK

Nikad ne uključujte brisače dok je staklo suho zbog prevelikog trenja koje tako nastaje te uvijek koristite i dovoljnu količinu tekućine za čišćenje. Ljeti pripazite kako se brisači ne bi zapekli na staklu ako vaše vozilo dugo stoji na suncu, a zimi da se ne smrznu jer ćete ih oštetiti pri pokušaju podizanja. U oba slučaja je bolje brisače držati odvojeno od stakla. Uz to, ne brišite smrznuto staklo već koristite tekućinu za odmrzavanje i strugalicu. Grublja prljavština na vjetrobranskom staklu također može oštetiti osjetljive gumice pa je bolje prije uključivanja brisača prvo ukloniti veće nečistoće.

Kad je vrijeme za zamijenu brisača?

Pruge na staklu, zamagljenost, preskakivanje i glasna škripa pokazatelji su da je vrijeme za nove metlice brisača. Ipak, prije nego krenete u kupovinu, provjerite je li možda dovoljno očistiti staklo i metlice. Prijeđite prstom po rubu brisača pa ako osjetite neravnine i hrapavost pokušajte  očistiti prljavštinu tekućinom za stakla i mekom krpicom. Ako nakon čišćenja i dalje ostaju tragovi vode, preskaču ili su preglasni, vrijeme je za nove.  Dotrajali brisači opasni su jer jako smanjuju vidljivost kod lošeg vremena, naročito noću, a uz to, štednja na brisačima može izazvati puno veći trošak – tvrda gumica brisača može izazvati oštećenja vjetrobrana koja se ne mogu popraviti. Zamjena stakla puno je skuplja od zamjene brisača, zato reagirajte na vrijeme!

Oprezno pri zamjeni!

Zamjenu metlica možete napraviti i sami. Prije kupovine proučite na koji se način prikapča metlica. Ako niste sigurni kakav je prihvat na ruci brisača, najsigurnije  ga je skinuti i kao uzorak ponijeti u prodavaonicu. Pri uklanjanju starih metlica pokušajte zapamtiti na koji su način prikopčane kako biste lakše stavili nove. Budite naročito oprezni dok je ruka brisača gola – opruga zadužena za prianjanje uz vjetrobran može izazvati udarac po staklu i oštećenje.
Prije učvršćivanja novih metlica detaljno očistite vjetrobran kako biste izbjegli oštećenje gumice. Proučite upute proizvođača i provjerite jesu li metlice jednake veličine. Većina današnjih vozila nema metlice istih dimenzija, u većini slučajeva vozačeva je veća od suvozačeve pa pripazite da ih postavite na pravu stranu. Možda je najteži dio dobro namjestiti plastiku između metlice i brisača. Sve mora sjesti na svoje mjesto ili je moguće da metlica pri radu izleti, a nosač trajno ošteti vjetrobran. Dobro postavljena metlica savršeno prianja uz staklo i pri radu na mokroj površini ne proizvodi neugodne zvukove.

Ako vam se sve ovo čini previše komplicirano, nazovite 051/621-824 i prepustite taj posao našem autoservisu
Ne zaboravite, kao član Autokluba Rijeka ostvarujete i pravo na 10 % popusta na sve usluge, a u prodaji imamo brisače Bosch i Valeo.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".