Kako se zaštititi od koronavirusa u automobilu bez uništavanja unutrašnjostiPranje ruku i čišćenje i dezinfekcija površina koje se često dodiruju dva su najbolja načina za obranu od širenja korona virusa

Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprječavanje korona virusa. Širenjem epidemije vjerojatno ste već naučili sve o ispravnoj tehnici pranja ruku i sredstvima za čišćenje kućanstva. No što s unutrašnjosti vozila koja je manje izdržljiva od kuhinjskih elemenata ili kupatila? Kako zaštititi te površine bez oštećenja?

Čišćenje unutrašnjosti vozila naročito je važno vozačima taksija, onima koji prevoze više putnika i pri iznajmljivanju vozila. Najvažnije je redovno čišćenje svih površina, volana, ručki na vratima, mjenjača, retrovizora, ručica (brisači, svjetla), naslona za ruke putnika i vozača, ručki za hvatanje i podešavanje sjedala te svih prekidača i ekrana na dodir.

Protiv koronavirusa efikasna je otopina alkohola koja sadrži najmanje 70 posto alkohola. Tvrtka Yanfeng, najveći svjetski dobavljač unutrašnjih dijelova za automobile, također koristi alkohol za čišćenje prije isporuke. Svi proizvodi tvrtke – od plastičnih ukrasa do imitacije kože – testirani su kako bi se osiguralo da se ne razgrade kada su izloženi čistom izopropilnom alkoholu.

Važno je ne koristiti izbjeljivač ili vodikov peroksidu unutrašnjosti automobila. Iako će takva sredstva ubiti viruse na površinama, vjerojatno će oštetiti presvlake vašeg automobile Također, nemojte sredstva za čišćenje na bazi amonijaka na ekranima osjetljivima na dodir, jer ih mogu oštetiti.

Sapun i voda također pomažu

Žustro trljanje sapunom i vodom također je efikasno. Korona virus ima zaštitni omotač koji mu pomaže zaraziti ostale stanice, a uništavanjem tog omotača može se efikasno razoružati. Uz sredstva koja koristimo, i samo trenje sudjeluje u uništavanju virusa. Sapun i voda sigurni su za većinu interijera automobila, naročito za tkanine I stariju kožu.
Koža i imitacija kože u automobilima uglavnom imaju specifične za zaštitu, te ih je sigurno očistiti alkoholom. Međutim, koža je najčešće obojena pa intenzivno čišćenje može ukloniti boju čime se stvara dojam nečistoće. Stoga je, za te površine, ipak bolje koristiti sapun i vodu te sredstva za njegu kože.

Ako vaš automobile ima presvlake od tkanine, ne treba ih čistiti s previse vode i sapuna. Ako napravite previse pjene, nećete je se moći riješiti. Uz to, ako natopite tkaninu vodom, korona virus kako očistiti automobilsmočit će se i spužva ispod, a to može izazvati neugodan miris ili čak rast plijesni.

Preporučuje se čišćenje svih površina krpom od mikrovlakana. Takve su krpe napravljene od tkanine koja se sastoji od sićušnih petlji kojima hvataju i brišu čestice prašine i prljavštine te ne grebu nježne ili sjajne plastične površine. Za razliku od njih, papirnati ručnici u kombinaciji s prljavštinom mogu ogrebati površine u autu.

Nakon što ste završili s čišćenjem, ne zaboravite oprati ruke. To je zdrava navika koju treba zadržati neovisno o epidemiji korona virusa. Tako štitite volan i ostale površine koje često dodirujete u automobilu.

Pranje ruku je najvažnija stvar. Možete dezinficirati volan, no ako ruke nisu čiste, ponovo ste na početku.

 

Izvor: https://www.consumerreports.org/tires-car-care/how-to-kill-coronavirus-in-your-car-without-damaging-interior-surfaces/

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".