Ljetne gume - da ili ne?Kada temperature narastu iznad 15 stupnjeva, vrijeme je za ljetne gume

Završetkom obveze korištenja zimske opreme na hrvatskim cestama, mnogi se vozači dvoume oko zamjene zimskih guma u ljetne. U zakonu ne postoji obvezna ljetna oprema pa se čini jednostavnije i jeftinije zadržati zimske gume koje su naizgled kvalitetnije i bolje. No zimske gume bolje su samo zimi. One su napravljene su od mješavine koja pri niskim temperaturama ostaje mekana, elastičnije su te prilikom vožnje za vrijeme niskih temperatura bolje prianjaju za podlogu. Dolaskom toplog vremena ipak je bolje prijeći na ljetne gume kako bi vaše vozilo bilo što kvalitetnije opremljeno za uvjete na cesti.
Stručnjaci austrijskog autokluba (ÖAMTC) ispitali su koje su razlike u ponašanjima ljetnih i zimskih guma na ljetnim temperaturama. U različitim uvjetima proveli su nekoliko testova na suhim i mokrim podlogama koji su pokazali da su zimske gume podbacile u svim kategorijama, od kočenja na suhom i vlažnom asfaltu do vožnje po većoj količini vode na cesti kad dolazi do akvaplaninga.

Zašto ljetne gume?

Ljetne gume stvorene su kako bi bile otpornije na više temperature. Njihova konstrukcija je tvrđa, ojačane su na bokovima radi stabilnosti u zavojima i imaju veću koncentraciju sintetskih materijala. Osim toga, treba voditi računa da ljeti nisu više samo temperature zraka i podloge već i radna temperatura gume. Zbog lijepog vremena i boljih uvjeta na cesti vozi se većom brzinom. Dva su glavna razloga zašto ljeti treba izabrati ljetne gume.

1. Bolja kontrola vozila

Ljetne gume omogućuju bolje kočenje i imaju mnogo kraći zaustavni put od zimskih. Puno bolje prianjaju uz cestu kada su temperature iznad 7° Celzijusa. Na temperaturi između 20 i 25 stupnjeva novi auto će se na suhom asfaltu i na ljetnim gumama iz brzine od 100 km/h zaustaviti nakon 38 metara kočenja. Isti taj auto sa zimskim gumama u istim uvjetima kočit će čak 56 metara. Osim toga, plići gazni sloj koji imaju ljetne gume omogućuje veću stabilnost. To znači bolju kontrolu nad vozilom pri većim brzinama. Zimske gume se lošije ponašaju u zavoijim jer pružaju veći otpor (trenje), a to je uzrok i povećavanja buke.

2. Manji trošak

U toplijem razdoblju vozilo opremljeno ljetnim gumama troši manje goriva pa ćete si tako smanjiti troškove. Tu je i trošak same gume. Zimske gume se pri visokim temperaturama ubrzano troše što im znatno skraćuje životni vijek i učinkovitost. Ako u ljetnim uvjetima na kotačima imamo zimske gume, one gube svoja osnovna svojstva pa će u sljedećoj zimskoj sezoni njihova kvaliteta biti značajno umanjena.

Želite li doista biti sigurni na cesti zaboravite na zimske gume u ljetnim mjesecima. Ako vam tek predstoji kupovina ljetnih guma, svakako pogledajte i veliki HAK-ov test ljetnih guma za 2021. godinu.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".