Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i dječjih sjedalicaI ove jeseni MUP PU PGŽ, Odjel za sigurnost cestovnog prometa, Postaja prometne policije i Autoklub Rijeka proveli su akciju pregleda prijevoza djece u dječjim sjedalicama.

Sigurnosni pojas i oprema za prijevoz djece u vozilima važni su elementi sigurnosti vozača i putnika u vozilima. Riječ je o  tzv. „pasivnoj sigurnosti“ te je stoga Vlada RH Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa RH 2011. – 2020. kao jedan od kvantitativnih ciljeva definirala stupanj uporabe sigurnosnog pojasa (za vozače i sve putnike u vozilima) od oko 98 posto. Međutim, istraživanje o učestalosti korištenja sigurnosnog pojasa provedeno tijekom 2015. godine u Republici Hrvatskoj pokazuje da stupanj korištenja sigurnosnog pojasa vozača  i suvozača iznosi oko 61%. Podaci o stupnju korištenja sigurnosnog pojasa kod putnika na stražnjim sjedalima još su više poražavajući te govore da svega 14% osoba koristi sigurnosni pojasa kada se prevozi na stražnjim sjedalima u automobilima.  Vrlo često u prometnim nesrećama, zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, prilikom prevrtanja vozila osobe ispadaju iz vozila te zadobivaju ozljede od kojih smrtno stradavaju. Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima pa je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve.

Isto tako, pravilno korištenje dječjih sjedalica nužno je kako bi se povećala sigurnost djece u vozilima. Analizom prometnih nesreća u kojima su stradala djeca utvrđeno je kako djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe. Težini stradavanja također pridonosi nepoštivanje zakonskih odredbi – djeca se prevoze na prednjim ili  stražnjim sjedalima nevezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

Nadzor u dječjem vrtiću Morčić

Zbog svega navedenog, PU primorsko – goranska, Odjel za sigurnost cestovnog prometa i Postaja prometne policije u suradnji s Autoklubom Rijeka već nekoliko godina provode akcije nadzora i kontrole prijevoza djece u dječjim stolicama ispred dječjih vrtića i škola. Iako statistike govore o osjetnom smanjenju broja stradale djece u prometu u posljednjih nekoliko godina napominjemo da većina djece danas stradava u automobilima. Dakle, ne kao pješaci ili biciklisti, već u automobilima gdje su pod punom kontrolom svojih roditelja. To nas je i ponukalo na provjeru koje smo proveli. Postavili smo si jednostavan zadatak: vizualno pored vrtića slučajnim odabirom utvrditi vežu li roditelji ispravno svoju djecu u automobilima.

Za prvu jesensku akciju izabran je DV Morčić gdje je dana 24.10.2018. godine u vremenu od 07,00 do 10,00  sati proveden pojačan nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i korištenje dječjih sjedalica.

Na ukupnom uzorku 40- tak vozila podaci o prijevozu djece su slijedeći:

  • dijete u sjedalici ispravno vezano:                               14
  • dijete u sjedalici, ali nevezano:                                      9
  • djete u sjedalici, ali nepropisno vezano:                      4
  • dijete nevezano na stražnjem sjedalu:                         6 (nema sjedalice u vozilu)
  • dijete nevezano na stražnjem sjedalu:                         3 (sjedalica postoji u vozilu)
  • dijete na prednjem sjedalu i u krilu roditelja:            2 (nema sjedalice u vozilu)
  • TAXI vozilo bez sjedalice:                                               1

Iz priloženog vidljivo je da su rezultati izrazito poražavajući – od ukupnog broja samo se 35% djece na ispravan i siguran način prevozi u vozilu!

Što kaže zakon?

Izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama u kojem prijevoz djece u automobilu više nije određen prema dobi djece već prema njihovoj visini. Tako se sada djeca viša od 150 cm mogu voziti na prednjim sjedalima bez obzira na starost (do sada s navršenih 12 godina), djeca visoka od 135 cm do 150 cm mogu se prevoziti na stražnjem sjedalu bez da su smještena u sigurnosnoj sjedalici ili postolju, ako su pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe. Djeca do 135 cm visine u svakom se slučaju moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici (mogu i sprijeda uz obveznu deaktivaciju suvozačkog zračnog jastuka) ili na postolju. Do sada je bilo izričito određeno da se djeca do pet godina starosti moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, a nakon pete godine mogla su i na postolju. Prema novoj odredbi ta obveza više ne postoji. Problem je što zakonodavac sada roditeljima prepustio da biraju kada će – do navršene pete godine života djeteta – dijete prevoziti u sjedalici, koja je mnogo sigurnija, a kada samo na postolju.

Autoklub Rijeka i MUP PU PGŽ nagradili su prigodnim poklonima roditelje koji su na ispravan način prevozili svoju djecu.

Usporedba s prijašnjim godinama
2013 2015 2017 2018
Ispravno vezano dijete u autosjedalici 7 52 61 14
Nevezano ili neispravno vezano dijete 17 50 51 25
Ukupno pregledano 24 102 112 39
Postotak ispravno vezane djece 29% 51% 54% 36%

Pomaka pri ispravnom prijevozu djece ne samo da nema, već se čini da je situacija i gora. Ovaj podatak doista zabrinjava i alarmira. Poražavajući postotak ukazuje kako edukacija očito nije sama po sebi dovoljna već je potrebno uvesti i represivne mjere.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".