Nastava ne može početi bez tradicionalne akcije Sigurno u školu s HAK-om!Akcija „Sigurno u školu s HAK-om“ pokazuje kako djeca i o prometu najlakše uče kroz igru.

Početak školske godine gotovo da se ne može zamisliti bez akcije »Sigurno u školu s HAK-om«. U Autoklubu Rijeka smatramo da se na smanjenje  prometnih nesreća i stradanja treba odgovoriti prevencijom. I već godinama Autoklub Rijeka razvija niz prometno preventivnih programa i projekata, vodeći računa da obuhvati sve starosne kategorije sudionika u prometu i polazeći od postavke da su znanje, vještina, ali i visok stupanj osobne odgovornosti pješaka i vozača preduvjet sigurnom sudjelovanju u prometu na cestama.

Prometno preventivne akcije su svojevrsno ulaganje su u budućnost, jer je i znanstveno potvrđeno da su djeca koja se od najranije dobi educiraju o pravilnom ponašanju u prometu, u odrasloj dobi manje su sklona kršenju prometnih propisa i rizičnom ponašanju.

I ovoga puta je akcija Autokluba Rijeka i HAK-a „Sigurno u školu s HAK-om“ još jednom je pokazala kako djeca mogu učiti i najlakše uče kroz igru. Djeca predškolske dobi i prvih razreda osnovnih škola još su jedan put na početku nove školske godine učili osnovna prometna pravila za samostalno kretanje u prometu.

Nesvjesni opasnosti

Također, namjera nam je vozače upozoriti da obrate posebnu pozornost na djecu u prometu, posebno u blizini škola, dječjih vrtića i igrališta. Djeca su najugroženiji sudionici u prometu, a cijela jedna nova generacija i ove godine čini svoje prve samostalne korake na cesti. Naši najmlađi često nisu svjesni opasnosti u prometu, a i čitava prometna infrastruktura, znakovi, semafori i ostala oprema skrojena je po mjeri odraslih, pa djeca nerijetko niti ne mogu vidjeti upozorenja. Zbog toga je važno da mi odrasli, kao vozači budemo svjesni njihove prisutnosti i ponašamo se u skladu s tim.

S obzirom da prometni odgoj u Republici Hrvatskoj, nažalost, još uvijek nije dio redovite školske nastave nužno je ulagati mnogo truda da bi učenici kao svoju slobodnu aktivnost izabrali učenje prometa. Upravo stoga su razvijani projekti koji će omogućiti učenje prometa izvan školskog sustava.

Osnovna pravila

„Sigurno u školu s HAK-om“  želi se senzibilizirati javnost, a posebno vozače na povećanje tolerancije i kulture u prometu te povećani oprez kad su u pitanju djeca, pogotovo u blizini škola, vrtića i igrališta, upozoriti na početak školske godine kada se kao novi i neiskusni sudionici u prometu pojavljuju cijela nova generacija djece – polaznici prvih razreda, a ujedno i educirati roditelje kako trebaju pripremiti djecu za sigurno kretanje putem od kuće do škole i nazad.

Autoklub Rijeka tradicionalno veliku pažnju poklanja programu i akcijama za djecu i omladinu zato jer je to doba najprikladnije za stvaranje navika pa prema tome i stvaranje sigurnosnih navika koje bi trebale rezultirati takvim ponašanjem kod kojeg je mogućnost nezgoda manja. Mladi stečeno znanje vrlo često prenose i na starije generacije, a iskustva u svijetu su pokazala da kao odrasli sudionici u prometu imaju manje nezgoda oni koji su u doba djetinjstva i mladosti kroz sistematski prometni odgoj usvajali određene vještine, navike i stavove neophodne za sigurnije kretanje u prometu.

U Autoklubu Rijeka apeliramo na odrasle da zaštite djecu u prometu. Kao putnike, pješake, vozače. I podsjećaju na osnovne zakone: prevozite djecu na zadnjem sjedištu, vezane u pravilno pričvršćenoj dječjoj auto sjedalici, a starije vežite sigurnosnim pojasom. Djecu kao pješake naučite da se ne smiju igrati na kolniku, da se kreću nogostupom, a kolnik prelaze na obilježenom pješačkom prijelazu. Ne dozvolite djetetu da upravlja biciklom na cesti ukoliko nije u školi osposobljeno za upravljanje biciklom i ne posjeduje potvrdu o osposobljenosti, te ukoliko nema biciklističku kacigu.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".