Novi Pravilnik o tehničkim pregledima

Od 20. svibnja primjenjuje se novi Pravilnik o tehničkim pregledima kojim se dodatno razrađuju stavke Zakona o sigurnosti prometa na cestama.  Među novinama koje donosi novi pravilnik je kategorizacija nedostataka u tri razine te uvođenje tehničkih pregleda na cesti.

Tehnički pregled na cesti

Tehničke preglede na cesti obavljaju policajci i inspektori cestovnog prometa koji na raspolaganju imaju mobilne jedinice. Njihov je zadatak da godišnje obave početni pregled tehničke ispravnosti na cesti na najmanje pet posto ukupnog broja teretnih vozila i autobusa registriranih u Hrvatskoj. Zaustavljaju se vozila koja izgledaju loše održavano te se zatim podvrgavaju početnom tehničkom pregledu koji uključuje provjeru zapisnika o zadnjem redovnom tehničkom pregledu ili pregledu na cesti, vizualnu procjenu tehničkog stanja vozila te, po potrebi, procjenu o sigurnom prijevozu tereta. Na temelju rezultata početnog tehničkog pregleda policija i inspektori odlučuju treba li vozilo podvrgnuti i detaljnom tehničkom pregledu na cesti koji, između ostalog, uključuje provjeru ispravnosti kočnica, pneumatika, kotača, šasije te štetnosti utjecaja na okoliš.  Ukoliko se nakon detaljnog pregleda utvrde nedostaci, vozač ili vlasnik vozila morat će platiti naknadu za tehnički pregled.

Manji, veći i opasni nedostaci

Značajno je uvođenje tri kategorije nedostataka koji se mogu ustanoviti na tehničkom pregledu – manji, veći i opasni. U slučaju samo manjih nedostataka, poput površinske korozije ili manjih oštećenja instalacija, vozilo se proglašava tehnički ispravnim te ponovni tehnički pregled vozila nije potreban. U slučaju većih nedostataka, vozilo se proglašava tehnički neispravnim, a u slučaju opasnih nedostataka, u slučaju da su uređaji za upravljanje, uređaji za zaustavljanje ili uređaj za pogon na tekući ili stlačeni plin neispravni u tolikoj mjeri da vozilo ugrožava sigurnost prometa na cestama vozilu se skidaju registarske pločice.  Detaljni popis nedostataka možete pogledati u Pravilniku.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".