Vozači, oprez: od 15. 11. obveza vožnje sa zimskom opremom!Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tona podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Iako su vremenski uvjeti trenutno još daleko od zimskih, na hrvatskim je cestama od četvrtka, 15.11., obvezna zimska oprema. Odlukom o obveznoj zimskoj opremi (NN 145/2013) određeno je da je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.  Naravno,  zimska oprema može biti obvezna na pojedinim cestama i neovisno o navedenom razdoblju, ukoliko su nastupili zimski uvjeti – snijeg i poledica na kolniku (članak 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08))

Propisana zimska oprema u Hrvatskoj

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila i bitan čimbenik sigurnosti. Poželjno je da vozilo u svakoj sezoni ima odgovarajuće gume jer pri temperaturi nižoj od 7°C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena. Istraživanja pokazuju da je kod temperature od -10°C i  brzine od 60 km na sat zaustavni put automobila s ljetnim gumama 55 metara, a sa zimskim  nakon 44 metara. Ta se razlika još više povećava kod nižih temperatura. Ukoliko još uvijek razmišljate koje zimske gume kupiti, pogledajte rezultate tradicionalnog HAK-ovog testa zimskih guma.

Važno je naglasiti i da čarape za snijeg kao zamjena za lance NE SPADAJU pod zimsku opremu.

Kazna za vožnju bez zimske opreme

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ukoliko vozač nastavi s vožnjom, prijeti mu novčana kazna od 700 kuna.

Propisana zimska oprema u europskim zemljama

U različitim državama Europe različiti su i zakoni u pogledu zimske opreme vozila, a detalje možete saznati u našem videu “Zimska oprema u Europi”. U većini država ta je obveza datumski određena, a kod drugih, pak, u vrijeme proglašenih zimskih uvjeta na cestama  – kad je na kolniku snijeg, ugaženi snijeg ili poledica. Zimsku opremu u većini zemalja, čine četiri zimske gume, a u nekima su dozvoljene i četiri ljetne u kombinaciji s lancima za snijeg (u prtljažniku). Minimalna dubina profila na zimskim gumama kreće se od 3 do 4 mm, a ljetnih od 4 do 6 mm. Gume s čavlima dopuštene su u Estoniji, Finskoj, Latviji, Litvi, Norveškoj, Rumunjskoj i Švedskoj te u planinskim krajevima i kada je to posebnim znakom određeno, u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Švicarskoj i Austriji.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".