Počinju strože kontrole na granicamaOd petka očekujte gužve zbog novog režima na graničnim prijelazima

Od petka, 7. travnja u primjeni su sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama Europske unije gdje se provode granične kontrole.

Uredbom (EU) 2017/458 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. o izmjeni Uredbe (EU) 2016/399 u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama, koja stupa na snagu 7. travnja 2017. godine, izmijenjene su odredbe članka 8. Zakonika o schengenskim granicama, koje se odnose na provedbu granične kontrole.  Do ovih izmjena granične kontrole bile su brze i jednostavnije, no sad Republika Hrvatska ima obvezu na svim graničnim prijelazima detaljno provjeravati sve putnike, uključujući i građane Europske unije,  kroz dvije baze podataka: nacionalne baze podataka Informacijskog sustava MUP-a i Interpolovu bazu podataka. Zbog tih se promjena može očekivati produženo vrijeme čekanja na provođenje granične kontrole.

Samo strpljivost

Hrvatska granična policija poduzet će sve mjere kako bi se vrijeme čekanja na provedbu granične kontrole svelo na najmanju moguću mjeru na svim graničnim prijelazima, no pretpostavlja se da se neće moći izbjeći duža čekanja, naročito u dane vikenda, blagdana i godišnjih odmora.  Kako bi se izbjegle neugodnosti i problemi, iz policije i HAK-a savjetuju građane da provjere sve dokumente, osobito ukoliko su tijekom protekle dvije godine bili ukradeni, izgubljeni ili poništeni, te da provjere vrijede li putni dokumenti (osobna iskaznica ili putovnica). Pokušajte izbjegavati putovanja vikendom, prije putovanja provjerite stanje na graničnim prijelazima na stranicama HAK-a te birajte granične prijelaze na kojima je manja gužva.

Sve informacije o situaciji na graničnim prijelazima mogu se pronaći na internetskim stranicama Hrvatskog autokluba, na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone, pozivom na broj 072 777 777 i na Drugom programu Hrvatskog radija, nakon vijesti.

Iz Ministarstva unutranjih poslova mole građane za suradnju i strpljenje te se najavljuje kampanja u kojoj bi se ljudi upoznali s promjenama. “Samo strpljivost”, savjetuje ministar Vlaho Orepić.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".