Prestanak obveze dnevnih svjetala u vožnjiU nedjelju počinje ljetno računanje vremena

Ovaj vikend, 30. na 31. 03. 2019., počinje ljetno računanje vremena te se kazaljke pomiču s dva na tri sata. Za vozače automobila to znači prestanak obveze paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana, sve do ponovnog zimskog računanja vremena. Za razliku od nekorištenja svjetala u vožnji za zimskog računanja vremena, koje se kažnjava sa 300,00 kuna, za korištenje svjetala u doba ljetnog računanja vremena nema sankcije. Važno je napomenuti da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008. čl. 102),  vozači mopeda i motocikala tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima ili će u protivnom bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kn.

Dnevna svjetla za sigurniju vožnju

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima je obveza paljenja svjetala danju kalendarski određena. Većina drugih zemalja nema odredbu o obaveznom paljenju svjetala ili su svjetla obvezna tokom čitave godine, na primjer u susjednoj Sloveniji. Kakva je situacija u ostalim zemljama Europe možete provjeriti ovdje.  Ipak, unatoč tome što u Hrvatskoj ne postoji zakonska obveza, stručnjaci svejedno preporučuju vožnju s upaljenim svjetlima tijekom cijele godine. Studije pokazuju da su vozila s upaljenim svjetlima vidljivija kad dolaze u susret, lakše ih je primjetiti u odsjaju sunca te brže privlače pažnju i daju vam više vremena za reakciju. Zbog toga veliki broj vozača uvijek vozi s upaljenim svjetlima danju, bez obzira na godišnje doba.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".