7 savjeta za putovanje bez mučnineZašto nam je loše u automobilu ili što je to kinetoza i kako ju ublažiti

„Loše mi je…“  je zadnja stvar koju želite čuti sa zadnjeg sjedala, a još je gore kad ju sami izgovarate. Ako i vi za vrijeme vožnje osjećate mučninu i slabost zapravo patite od kinetoze, bolesti kretanja. Ne radi se uistinu o bolesti već o normalnom odgovoru tijela na pokret kad sustav za ravnotežu smješten u unutarnjem uhu prima drukčije podražaje od ostalih receptora, u prvom redu vidnih. Mozak prima različite informacije, sustav za ravnotežu mu šalje poruku o kretanju, a oči govore da mirno sjedimo. Situacija je još gora kad gledamo kroz bočni prozor i svijet juri kraj nas ili kad se fokusiramo u nešto statično unutar auta (knjiga ili mobitel) jer periferni vid i dalje registrira kretanje. Najbolje je gledati ravno ispred sebe tj. uskladiti pravac kretanja s pogledom. Bolesti kretanja podložnije su žene nego muškarci, a najčešće pogađa djecu između 2 i 12 godina. Ako ste vi ili vaša djeca u toj skupini, pokušajte si olakšati putovanje nekim od ovih savjeta.

  1. Smjestite se tako da gledate ravno kroz prozor

Suvozaču je lako, ali s djecom na zadnjem sjedalu je nešto teže. Ako uistinu teško podnose vožnju, pokušajte im namjestiti sjedalicu na sredinu, da mogu gledati kroz vjetrobran. Ali, pripazite – nikad ne riskirajte sigurnost u vožnji premještanjem djeteta izvan stolice kako biste izbjegli mučninu!

  1. Pripazite na hranu.

Ne odlazite na put gladni, ali jedite najviše 30 minuta prije kretanja. Mnogima više smetaju mliječni proizvodi, a poželjna je lako probavljiva hrana bogata proteinima. Za vrijeme putovanja zgodni su bomboni s pepermintom ili đumbirom jer te arome smanjuju osjećaj mučnine, a zapaženo je i da pomaže žvakanje gume za žvakanje. Krekeri i štapići također nisu loš izbor na putovanju, upijaju višak sline i želučane kiseline, ali i skreću pažnju.

  1. Rashladite se

Skinite višak odjeće – jaknu, kaput – osjećaj topline pogoršava mučninu. Otvorite barem malo prozor čak i zimi, uz osjećaj hladnoće, pomoći će i cirkulacija svježeg zraka.

  1. Izbjegavajte ekrane

Mobitel, tablet, knjiga – sve to skraćuje putovanje, ali ako loše podnosite vožnju, pretvaraju ga u vječnost. Gledajte ispred sebe, a ako se vozite s djecom, zabavu potražite u glazbi, audio pričama i jednostavnim igrama poput kaladonta.

  1. Odspavajte

Tko se vozi s manjom djecom na dugoj ruti, zna osjećaj olakšanja na ono:„Spava“. Putovanje se čini kraće, a dok spavamo nema zbunjivanja mozga zbrkanim signalima. Zato zatvorite oči i pokušajte se malo odmoriti.

  1. Izbjegavajte intenzivne mirise u vozilu

Tko se sjeća školskih izleta autobusom, možda se prisjeti i mirisa banane kao okidača za lančano „slabo mi je“. Ne jedite u autu sendviče sa žestokim salamama i sirevima i nikako ne pušite.

  1. Lijekovi

Ako ništa od ovog ne pomaže, možete potražiti pomoć u ljekarni. Ljekarnik vam može preporučiti tablete protiv mučnine koje možete kupiti bez recepta, primjerice dimenhidrinat Dramine koji je potrebno uzeti 30 minuta prije putovanja. Ako ste skloni prirodnijim rješenjima, tu su i tablete na bazi đumbira ili akupresurne narukvice.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".