Savjeti za navijače: automobilom do BerlinaKoliko će vas koštati putovanje automobilom do Berlina, što je važno znati o prometu, gdje parkirati i što ako nešto pođe po zlu

Uoči početka Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj, iz Hrvatskog autokluba uputili su nekoliko savjeta i za navijače koji u Njemačku iz Hrvatske putuju automobilom. Tu su i cijene kako bi mogli okvirno izračunati koliko će putovanje do Berlina koštati. Prenosimo njihovu objavu.

Prije puta

Bilo bi dobro da ste prije puta obavili osnovni inspekcijski pregled ispravnosti i trenutačnog statusa vašeg vozila, uz pretpostavku da se „veliki“ servisi obavljaju redovito. Potrebno je provjeriti razinu ulja u motoru i filter ulja, rashladnu, kočionu ali i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla, stanje brisača i tlak u gumama. Provjerite imate li rezervni kotač, rezervne žaruljice i osigurače. Također, provjerite imate li sigurnosnu opremu (reflektirajući prsluk za svakog putnika, upozoravajući sigurnosni trokut i kutiju prve pomoći). Utočite pun spremnik goriva te se informirajte o punjačima putujete li električnim vozilom. U ovom slučaju bit će potrebno instalirati i neke aplikacije na vaš mobitel, a svakako je to uputno učiniti unaprijed da biste na putu imali što manje „praznog hoda“. Ukoliko se putem ipak dogodi situacija zbog koje vam je potrebna pomoć na cesti odahnut ćete imate li europski model članstva u Hrvatskom autoklubu.  Instalirat ćete na mobitel HAK aplikaciju i unijeti vaše osobne i članske podatke što će olakšati potencijalnu komunikaciju s Kontaktnim centrom u Zagrebu. Memorirajte u mobitel i broj Kontaktnog centra za poziv iz inozemstva  +385 1 1987.

Put između 10 i 15 sati

A sad, krećemo! Do Berlina iz Splita ima 1450 km, iz Rijeke 1120 km, iz Osijeka 1110 km, iz Zagreba 1050 km… znači u optimalnim okolnostima put će trajati 15, odnosno 11, 12 sati. U to treba uračunati stanje prometa u realnom vremenu, krećete li na put , primjerice, u petak navečer, veće gradove i centre veće prometne opterećenosti proći ćete bez većih smetnji jer je neradni dan i manje je vozila na cestama koja „komjutiraju“  autobahnom, no brojne zone privremene regulacije zbog radova na cestama U Sloveniji, Austriji i Njemačkoj nećete moći izbjeći.

Zabrana za teretna vozila u Austriji traje subotom od 15 sati do nedjelje do 22:00 sata, a u Njemačkoj u nedjelju od ponoći do 22:00 sata što znači da će neki prikoličar ili tegljač vjerojatno „vući“ kolonu kroz zonu radova jer su suženi traci preuski za paralelnu vožnju uz njih.  Sve to može promijeniti okvirno vrijeme putovanja, pa prije polaska dobro procijenite vlastite resurse izdržljivosti. Je li suvišno naglasiti da na put ne krećete odmah po završetku radnog vremena, odmorite se, ispraznite glavu od tjednog stresa, odspavajte i obnovite energiju prije puta. Na cesti ste odgovorni za svoj život i živote svih ostalih koji su na cesti istovremeno s vama.

Računajte i na probleme s parkiranjem i gužvama na prilaznim cestama stadionu, no poznavajući poslovično organizirane Nijemce očekujemo velika besplatna parkirališta na rubnim dijelovima grada uz organizirane transfere do stadiona.

Cestarine
 • VINJETA ZA SLOVENIJU ( 7 DANA):                                                  16,00  €
 • TUNEL KARAVANKE (SLO/A):                                                               8,20 €
 • VINJETA ZA AUSTRIJU (10 DANA):                                                    11,50 €
 • AUSTRIJA TAUERNAUTOBAHN:                                                         13,50 €
 • EKOLOŠKA VINJETA BERLIN (za dizelske motore. može se kupiti u HAK-u):                        26,54 €

Ukupna cijena cestarina (tunelarine i eko vinjeta) iznosi 75,74 € u jednom smjeru, a povratno morate platiti samo Tauernautobahn i Karavanke.

Cijene goriva (na dan 12.06.2024.)

Slovenija:

 • EUROSUPER 1,51 €
 • EURODIESEL 1,48 €

Austrija:

 • EUROSUPER 1,62 €
 • EURODIESEL 1,59 €

Njemačka:

 • EUROSUPER 1,83 €
 • EURODIESEL 1,63 €

Saznajte više o pomoći na cesti u inozemstvu.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".