Podaci stanica za tehnički pregled - prosječna starost vozila 14,34 godineVozni park je sve stariji, svako peto vozilo pada na tehničkom pregledu, a najčešći kvarovi su na uređajima za osvjetljavanje i signalizaciju te kočenje

Početkom svake godine Centar za vozila Hrvatske objavljuje podatke o tehničkim pregledima za proteklu godinu. Prati se starost svih vrsta vozila, vrste neispravnosti, vrste vozila, prijeđena kilometraža pa čak možete pronaći i informacije o tome koje marke vozila najbolje, a koje najlošije prolaze na tehničkom pregledu.

Svake godine najviše pažnje privuče podatak o starosti voznog parka na našim prometnicama. Iz godine u godinu ta je brojka sve veća i prošle godine je prosječno vozilo u Hrvatskoj bilo staro 14,34 godine.  Usporedbe radi, 2011. godine ta je brojka iznosila 11,58 godina. Kad se radi samo o osobnim vozilima, prosječna starost je 13,04 godine odnosno 67% osobnih vozila na našim cestama je starije od 10 godina.

Tijekom 2021. godine redovnom tehničkom pregledu pristupilo je 2.271.201, a neispravno ih je bilo 448.386 odnosno 19,74% posto vozila nije prošlo tehnički pregled prilikom prvoga pregleda. Neispravna vozila imala su u prosjeku nešto više od pet grešaka. Od uočenih nedostataka najveći broj se odnosi na uređaje za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, 24,29% te na uređaje za kočenje, 23,3 %.

Podsjećamo da kad padnete tehnički pregled imate rok od 15 dana da otklonite nedostatke i ponovite tehnički pregled bez plaćanja. Poželjno je otići na tehnički pregled koji dan prije isteka registracije kako biste stigli na vrijeme otkloniti eventualne nedostatke jer nakon isteka registracija ne smijete tim vozilom sudjelovati u prometu. Na primjer, ako prometna dozvola ističe 15.2. na tehnički pregled i produljenje valjanosti prometne dozvole možete doći na bilo koji dan između 1.2. i 15.2., a prometna dozvola vrijedit će do 15.2. iduće godine.

Udvostručen broj električnih vozila

Zanimljivi su i podaci o prolaznosti prema markama vozila kad se gleda starost i prijeđena kilometraža. Tako statistika pokazuje da kad se radi o vozila starijim od 10 godina, najbolju prolaznost imaju Toyota, Suzuki i BMW. Kad se radi o neispravnosti prema markama osobnih automobila koji su prošli više od 100.000 kilometara, najbolje prolaze Mercedes, BMW i Volvo.

U protekloj godini je zabilježen i značajan porast broja osobnih automobila na električni i hibridni pogon. Hibridni pogon 2020. godine ukupno je koristilo 8080, a 2021. 15.918 vozila. Na električni pogon 2020. godine vozila su 1343 vozila, a protekle godine u Hrvatskoj su evidentirana 3054 električna osobna automobila.

Detaljne statistike za 2021. godinu možete pronaći na stranicama Centra za vozila Hrvatske.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Besplatno kontrolirajte svoje vozilo kao član Autokluba Rijeka!

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".