Automobilom u Rusiju na svjetsko prvenstvo? Može!Svjetsko prvenstvo u Rusiji ponukalo je mnoge na avanturu vožnje kroz Rusiju. Provjerite što obavezno morate imati, a što nikako ne smijete raditi.

Sredinom lipnja u Rusiji počinje svjetsko nogometno prvenstvo. Putovanje od 1500 km do Kaljingrada gdje se igra prva utakmica 16. lipnja znači oko 16 sati vožnje pa su mnogi navijači odlučili putovati automobilom. Kako bi putovanje proteklo ugodno i bez problema, naoružajte se  informacijama i savjetima o vožnji kroz Rusiju.

Za vožnju kroz Rusiju obvezna je međunarodna vozačka dozvola. Do nje ćete lako doći u touring poslovnicama HAK-a, u Rijeci je to u Autoklubu Rijeka na adresi Dolac 11. Međunarodna vozačka dozvola vrijedi tri godine ili do isteka hrvatske vozačke dozvole i uz nju je uvijek obvezno predočiti i hrvatsku vozačku dozvolu. Više informacija o tome kako do nje možete pročitati ovdje. Ukoliko vozite tuđe vozilo bez prisutnosti vlasnika, obavezno je imati i dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu. Potrebna je, naravno, i prometna dozvola, a uz nju je obvezna i zelena karta. Ne zaboravite ni na HR naljepnicu koja mora biti vidljiva sa stražnje strane vozila,  a mora ju imati i pripadajuća prikolica.

Prometni propisi
  • Alkohol i vožnja? Ne! Nulta tolerancija je na vožnju pod utjecajem alkohola. Kazne su ozbiljne, od 30.000,00 do 50.000,00 rubalja!
  • Pojasevi? Obavezni! Svi putnici u automobilu moraju biti vezani, na prednjim i zadnjim sjedištima.
  • Ograničenja brzine? 60 km/h u naseljenim mjestima, 90 km/h van naselja i 110 km/h na brzim cestama. Kazne za prebrzu vožnju kreću se od 500 do 5000 rubalja.
  • Mobitel? Samo „hands free“! Zabranjeno se služiti mobitelom za vrijeme vožnje, kazna je 1.500,00 rubalja
  • Svjetla? Obvezna, i danju morate imati uključena krakta svjetla
  • Zabranjeno je „kupiti“ autostopere
  • Za vožnju prljavog automobila, naročito blatnjavih registarskih pločica, možete dobiti kaznu između 800 i 2.000,00 rubalja
  • Obvezna oprema u svakom vozilu? Prva pomoć, trokut, vatrogasni aparat, komplet rezervni žarulja
Gorivo

Cijene goriva u Rusiji  su značajno niže nego kod nas.  Cijena litre goriva iznosi oko 45 rubalja što je 4,56 kn. Preporuka je kupovati gorivo na postajama velikih lanaca poput Gazpromnefta, BP-a, Shell-a, Lukoil i slično jer su zabilježeni slučajevi razrjeđivanja goriva vodom. Velike benzinske postaje uglavnom primaju gotovinu i karticu dok je na manjima češća situacija da ćete moći platiti samo gotovinom. U gradovima su benzinske postaje uglavnom smještene na glavnim prometnicama i zaobilaznicama. Van gradova, na područjima gušćeg prometa, udaljenost među postajama je uglavnom između 3 i 10 km, a na sporednim cestama udaljenost između dvije postaje ne prelazi 50 km.

Pomoć na cesti

Kad krenete na put od 1.500 km dobro je imati neki plan za “što ako?”. HAK-ov model Europa omogućava pomoć na cesti i u Rusiji. Manji ili veći kvar, nazovite +385 1987 u Hrvatskoj, objasnite problem i bit će vam organiziran popravak, prijevoz, zamjensko vozilo ili smještaj, prema potrebi. Članstvo traje godinu dana, glasi na osobu i sva članska prava možete koristiti u bilo kojem vozilu! Ukoliko trebate više informacija, slobodno nam se javite.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".