Vozači, počinje još jedna nova školska godina!

Na početku još jedne školske godine, Autoklub Rijeka poziva sve sudionike u cestovnom prometu na povećan oprez zbog ponovnog većeg broja djece na našim cestama. Prvog dana škole, u ponedjeljak 07. rujna mnogi školarci vraćaju se na naše ceste, uključujući 2281 prvašića, koji su među najranjivijim skupinama sudionika u prometu. Subjekti koji se bave sigurnošću prometa kao što su MUP, HAK i udruženi autoklubovi upozoravaju vozače na početku nove školske godine na važnost vezivanja sigurnosnog pojasa i važnost nekorištenja mobitela. Poruka koju želimo prenijeti vozačima je da polazak u školu znači ponovno veći broj djece na našim cestama, te je potrebna i veća pažnja.

Djeca, posebno oni najmlađi, manje su vidljiva u prometu i teško mogu predvidjeti opasne situacije. Kasnije primijete vozila, ne znaju procijeniti udaljenost i brzinu njihovog kretanja, a također im je teže odrediti smjer iz kojeg dopire zvuk vozila. Njihovo zaigrano ponašanje usmjereno je prvenstveno znatiželjom, emocijama i onim što se oko njih događa, a manje razumom, pa vozači uvijek moraju na njih obraćati pažnju i uvijek im davati prednost na pješačkim prijelazima.

Ovogodišnja akcija, uslijed pandemije COVID 19 nešto je drugačija od onih koje smo provodili prijašnjih godina i aktivnosti su prilagođene promjenjivoj epidemiološkoj situaciji, ali uvijek slijedi jasan cilj: vozače aktivno osvijestiti o početku nove školske godine i povratku djece na naše prometnice, utjecati na ponašanje vozača, i općem doprinosu sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno naših najmlađih.

Akcijom se obilježava početak školske godine s ciljem:
– senzibiliziranja javnosti
– povećanje tolerancije i kulture u prometu
– povećanog opreza, pogotovo u blizini škola, vrtića i igrališta
– edukacije roditelja kako trebaju pripremiti djecu za sigurno kretanje putem od kuće do škole i nazad

Imajmo na umu – sigurnosni pojas štiti

Pravilna i dosljedna upotreba sigurnosnih pojaseva, čak i na najkraćim relacijama, kao i uporaba dječjih sigurnosnih sjedalica uvijek i bez iznimke. Sigurnosni pojas uvelike smanjuje rizik od smrti, smanjuje rizik od nastanka ozbiljnih trajnih ozljeda i invaliditeta kako za vozače tako i za putnike na prednjim i stražnjim sjedalima. Sigurnosni pojas i zračni jastuk, kao pasivni elementi sigurnosti, u slučaju sudara sprječavaju kretanje tijela prema tvrdim dijelovima vozila, apsorbirajući tako velik dio energije koja se oslobađa u slučaju sudara. Posljedice za putnike blaže su nego što bi to bile bez upotrebe ovih sigurnosnih uređaja.

Kada voziš, ne koristi mobitel

Neka od istraživanja pokazala su da se vrijeme reakcije vozača smanjuje za čak 50 posto zbog upotrebe mobitela u usporedbi s vožnjom u normalnim uvjetima. Vozač sporije uočava prometnu situaciju, ima duže vrijeme reagiranja i kočenja, smanjenu percepciju okoline te samim time i veći rizik u donošenju ispravnih odluka poput odgovarajuće sigurnosne udaljenosti ili prilagodbe vožnje uvjetima na cesti.
Zbog svoje sve češće upotrebe, mobilni telefoni smanjuju pažnju i sve više utječu na sigurno sudjelovanje u prometu. To se odnosi ne samo na vozače motornih vozila, već i na pješake i bicikliste. Neki od pokazatelja govore da vozač koji telefonira tijekom vožnje, ekvivalent je kao da ima prisutnost od 0,8 promila alkohola u krvi, a dok piše SMS poruku i ne gleda na kolnik potrebno mu je čak četiri puta više vremena za reakciju nego inače.

Pet koraka za povećanje sigurnosti djece u prometu

Autoklub Rijeka podsjeća na postupke za povećanje sigurnosti koji su namijenjeni djeci i odraslima:

DJECO:
– Nogostup i cesta nisu mjesta za igru
– Nikada ne pretrčavajte cestu
– Ne ometajte kretanje vozila
– Hodajte pažljivo
– Cestu prelazite oprezno
– Nikada ne izlazite na cestu između parkiranih automobila
– Cestu prelazite samo onda kada ste sigurni da nema vozila koja vas mogu ugroziti

VOZAČI:
– Poštujte prometne propise i pridržavajte se sigurnosnih pravila
– Nailaskom na pješački prijelaz: pazite – usporite – propustite – ne ugrožavajte
– Pazite na djecu koja hodaju uz cestu, nepredvidivi su
– U slučaju opasnosti upozorite ih zvučnim signalom na svoju prisutnost
– U blizini škola, vrtića i igrališta, zonama smirenog prometa usporite i vozite oprezno
– Ne ugrožavajte nezaštićene i slabije od sebe: djecu, pješake, starije osobe, bicikliste

RODITELJI:
– Budite primjer svojoj djeci, oni oponašaju vaše postupke
– Vaše ponašanje izravno utječe na stavove vaše djece
– Ne puštajte djecu na biciklima samu na javne prometne površine ako nemaju položen vozački ispit
– Malu djecu prevozite u odgovarajućoj autosjedalici
– Djeca niža od 150 cm moraju se prevoziti na stražnjem sjedalu, a niža od 135 cm moraju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju
– Djeca izlaze iz automobila uvijek i samo na nogostup

Učenje, obnavljanje i nadogradnja prometnih vještina

Prometni odgoj kreće od kuće! Djeca u prve tri godine najčešće su u prometu uključena kao pješaci ili kao putnici u vozilu. Autoklub Rijeka savjetuje roditelje da najprije u svom domu, svojoj djeci daju prve i neprocjenjive upute kako će na siguran način doći od kuće do škole. Programi Autokluba Rijeka su namijenjeni promicanju sigurnosti djece, njihovog sigurnog prijevoza u vozilima, razumijevanju važnosti da budu vidljivi u prometu, razumijevanju različitih prometnih situacija u kojima se nađu i poznavanju sigurnijih puteva do škole.

Budite odgovorni i pažljivi, ne samo prvog dana škole, već svakog dana u godini

Pozivamo vas da zajedno učinimo najviše što možemo za sigurnost djece. Na vozače apeliramo da voze oprezno i strpljivo, a roditelje podsjećamo da su svom djetetu budu uzor upravo svojim ponašanjem u prometu. Pobrinite se da vaša djeca budu jasno vidljiva i da svojim primjerom dajete primjer odgovornog ponašanja u prometu, jer je pravilan i dobar prometni odgoj preduvjet je za sigurno sudjelovanje u prometu. Zajedno sa svojom djecom obnovite prometna pravila na putu do škole i s posebnom pažnjom upoznajte prvašiće sa svijetom prometa.
Skrećemo pozornost na upotrebu i nošenje svijetle odjeće i reflektirajućih oznaka na odjeći. To se prvenstveno odnosi na učenike u prvim i drugim razredima osnovnih škola kako bi djeca bila još vidljivija a samim time i sigurnija.
Roditelji, podsjećamo vas na potrebu pravilnog i dosljednog pričvršćivanja djece u dječjim sigurnosnim sjedalima, bilo u motornim vozilima ili na biciklima, te obveznu uporabu zaštitne kacige koju su djeca dužna nositi za vrijeme vožnje bicikala.
Vozači, pridržavajte se prometnih propisa
Kako bi povećali sigurnost u prometu, Autoklub Rijeka poziva vozače da vode računa o tehničkoj ispravnosti svojih motornih vozila. Strogo se pridržavajte prometnih propisa, ograničenja brzine, uvjeta na cesti, a naročito u područjima škola, vrtića i dječjih igrališta te držite odgovarajuću sigurnosnu udaljenost. Također, vodite računa da svi putnici u vašem vozilu budu vezani sigurnosnim pojasom, da ne koristite mobitel tijekom vožnje, vozite pažljivo, sabrano, strpljivo i odgovorno prema svim ostalim sudionicima u cestovnom prometu.
Zahvaljujemo vam što svojim odgovornim ponašanjem doprinosite većoj sigurnosti djece u prometu!

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".