Zimska oprema u EuropiZakoni u pogledu zimske opreme vozila različiti su u mnogim državama Europe. Dok je u nekim državama ta obveza datumski određena, u drugima je zimska oprema obvezna kad su na snazi zimski uvjeti na cestama. Uz to, ni pojam "zimska oprema" ne znači svuda isto pa je najsigurnije informirati se prije kretanja na put.

Država Obaveza Napomena
Albanija NE Iako nema zakonske regulative vezane uz zimsku opremu, lanci za snijeg moraju biti u vozilu od 1. studenog do 30. travnja.
Austrija DA (od 01.11. do 15.04.) Sva vozila moraju imati zimsku opremu. Kazne od 35€ do 5.000€. Gume moraju biti M+S i utori moraju biti duboki minimalno 4 mm. Također, umjesto zimskih guma na vozilu može biti i kombinacija ljetnih guma s lancima.
Belgija NE Lanci za snijeg dopušteni na cestama koje su pokrivene snijegom ili/i ledom.
Bosna i Hercegovina DA (od 15.11. do 15.04.) Obvezna je zimska oprema bez obzira na vremenske uvjete. Zimska oprema podrazumijeva četiri zimske gume (min 4mm dubine utora) ili četiri ljetne gume (min 4mm dubine utora) s lancima u prtljažniku koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.
Bugarska DA (od 15.11. do 01.03.) Obvezne su zimske gume ili ljetne gume s minimalnim utorom od 4 mm, također lanci moraju biti u prtljažniku. Strancima koji ulaze u državu bez odgovarajuće zimske opreme neće biti dopušten ulazak.
Cipar NE Nema zakonskog ograničenja.
Crna Gora NE U zimskim uvjetima moraju imati zimske gume označene s M+S. Vrijedi i za vozila registrirana u inozemstvu. Teretna vozila od 15. studenog do 31. ožujka u opremi moraju imati lopatu za snijeg. Lanci za snijeg su dopušteni.
Češka Republika DA (od 01.11. do 31.03.) U zimskim uvjetima zimska oprema je obvezna na svim kotačima za vozila do 3.5t. Lanci su obvezni na cestama gdje je to označeno prometnim znakom.
Danska NE Lanci za snijeg dopušteni su od 1. studenog do 15. travnja
Estonija DA (od 01.12. do 01.03.) U zimskim uvjetima zimska oprema je obvezna. Minimalna dubina utora je 3 mm. Lanci dopušteni samo na cestama pokrivenim snijegom. Zimske gume dopuštene su za vožnju cijele godine.
Finska DA (od 01.12. do kraja veljače) Obvezne su zimske gume. Minimalna dubina utora je 3 mm.
Francuska NE U zimskim uvjetima savjetuje se korištenje M+S guma. Minimalna dubina utora guma je 3,5mm.
Grčka NE Nema zakonskog ograničenja.
Irska NE Zimske gume nisu obvezne.
Island DA (od 01.11. do 14.04.) Obvezne su zimske gume s minimalnim utorima od 3 mm tijekom zimskog perioda. Lanci su zabranjeni u uvjetima kad njihovo korištenje može oštetiti kolnik.
Italija NE Na području Val d’Aosta: od 15. listopada do 15. travnja na automobilu je obvezna zimska oprema (zimske gume ili ljetne gume + lanci). Na ostalim područjima, ovisno o znakovima, zimska oprema obvezna je od 15. studenog do 15. travnja.
Kosovo NE Lanci moraju biti u vozilima, koriste se ovisno o prometnim znakovima.
Latvija DA (od 01.12. do 01.03.) Obvezne su zimske gume minimalnog utora od 4 mm.
Litva DA (od 10.11. do 01.04.) Obvezne su zimske gume minimalnog utora od 3 mm.
Luksemburg NE U zimskim uvjetima sva vozila moraju imati zimske gume.
Mađarska NE Na nekim područjima obvezno je korištenje lanaca za snijeg.
Makedonija DA (od 15.11. do 15.03.) Sva vozila moraju imati: 4 zimske gume (minimumu utora 4mm) ili ljetne gume (minimum 4 mm utora) + lanci. Vozila 4WD: 4 zimske gume (min. 6 mm dubina utora) ili ljetne gume (min. 6 mm utor) + lanci. Vozila iznad 3.5t: zimske gume na svim kotačima (min. 6 mm utor) ili ljetne gume (min. 6 mm utor) + lanci, lopatu za snijeg.
Malta NE Nema zakonskog ograničenja.
Nizozemska NE Nema zakonskog ograničenja.
Norveška NE Zimske gume ili lanci za snijeg moraju se koristiti ukoliko je cesta prekrivena snijegom ili ledom. Zimska oprema je preporučena, ali nije obvezna. Bez obzira na zimske uvjete uvijek moraju imati lance za snijeg. Minimum utora 3 mm.
Njemačka DA (nema datumskog ograničenja) Od 2010. godine obvezne su zimske gume u slučaju snijega, poledice, leda na cesti, bljuzge i ugaženog snijega. Zabrana korištenja ljetnih guma u zimskim uvjetima. Sva vozila registrirana u Njemačkoj ili izvan nje, moraju imati zimske gume na sva četiri kotača u zimskim uvjetima. Zimske gume moraju imati oznaku M+S ili pahuljicu.
Poljska NE Savjetuju korištenje M+S guma. Obveza lanaca za snijeg regulirana je prometnim znakom.
Portugal NE Nema zakonskog ograničenja.
Rumunjska DA (nema datumskog ograničenja) U slučaju zimskih uvjeta na cestama (snijeg ili led) obavezna je zimska oprema na svim kotačima. Minimalna oznaka na gumama mora biti M+S ili M&S s minimalnim utorom od 4mm. Teretna vozila moraju imati lopatu za snijeg.
Rusija DA (od 01.12. do 01.03) Obvezne su zimske gume minimalnog utora od 4mm za sva vozila. Savjetuje se korištenje lanaca za snijeg na području Urala.
Slovačka NE Za osobna vozila do 3.5t obavezne su M+S gume u zimskim uvjetima.
Za teretna vozila preko 3.5t zimske gume su obavezne od 15. studenog do 31. ožujka bez obzira na vremenske uvjete. Minimalna dubina utora je 3mm. Lanci za snijeg smiju se koristiti samo na zasniježenim cestama.
Slovenija DA (od 15.11. do 15.03.) Obvezna je zimska oprema unutar vremenskog perioda, kao i izvan vremenskog perioda u slučaju zimskih uvjeta na cestama. Za vozila do 3.5t: 4 zimske gume ili ljetne gume (min. 4mm utora) + lanci.
Srbija DA (od 01.11. do 01.04.) Obvezna je zimska oprema. U zimskim uvjetima vozila moraju imati M+S gume na pogonskim kotačima vozila do 3.5t. Minimalna dubina utora je 4mm. Lanci za snijeg su obavezni na označenim dionicama. Autobusi i kamioni moraju imati lopate za snijeg.
Španjolska NE Nema zakonskog ograničenja. Lanci za snijeg su dopušteni.
Švedska DA (od 01.12. do 31.03.) U zimskim uvjetima sva vozila, registrirana u Švedskoj, ali i izvan nje, moraju imati zimske gume s oznakom M+S minimalne dubine utora 5mm. Savjetuje se nošenje lanaca za snijeg u prtljažniku.
Švicarska NE Obvezne su odgovarajuće gume kad su zimski uvjeti na cestama. Minimalni utor na zimskoj gumi je 1,6mm. Kad stupe na snagu zimski uvjeti dopušteni su lanci za snijeg.
Turska DA (od 01.12. do 01.04.) Obvezna je zimska oprema. Gume moraju imati oznaku M+S ili pahuljicu.
Ujedinjeno kraljevstvo NE Zimske gume nisu obavezne, ali su dopuštene. Lanci za snijeg i čarape za snijeg su također dopušteni.
Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".