Oprez, oprema, svjetla i priprema vozila za siguran put bijelim cestamaStižu snijeg i led, pripremite vaše vozilo

Preda nama je dio godine kada će se vozači na našim prometnicama sve više susretati s vremenskim uvjetima koji zahtijevaju pojačan oprez. Upravljanje vozilima za vrijeme kiše, snijega, magle, te na mokrom, zaleđenom i snijegom pokrivenom kolniku je otežano pa je i povećana opasnost od prometnih nesreća. Naročit oprez je potreban na mostovima, usjecima, vijaduktima i  nadvožnjacima.

Iz tog razloga Vlada je Odlukom (Odluka o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj „NN“ br. 145/13) za sve vrste motornih vozila (izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske) za razdoblje od 15.11. tekuće godine do 15.4. iduće godine propisala obveznu uporabu zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km  cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15) zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Dnevna i kratka svjetla

Važno je istaknuti kako je prije nastupanja zimskih uvjeta potrebno svoje vozilo pripremiti za zimske uvjete – provjeriti adekvatnost rashladne tekućine motora, tekućine za pranje vjetrobranskog stakla te stanje akumulatora. Također, prije uključivanja u promet, vozač motornog vozila dužan je očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg sa vozila.

Prije vožnje obavezno je očistiti zaleđena vjetrobranska stakla

S obzirom na navedene vremenske prilike, odnosno na vrlo često smanjenu vidljivost, te zimsko računanje vremena važno je istaknuti da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama definirano  da noću i u slučaju smanjene vidljivosti u prometu na cestama na vozilu moraju biti upaljena svjetla. Također, u razdoblju zimskog računanja vremena za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, dok su vozači motocikala i mopeda obvezni voziti s uključenim kratkim svjetlima po danu tijekom cijele godine.

Dnevna svjetla služe za označavanje vozila i predviđena su za vožnju po danu te su različita od kratkih svjetala koja služe za osvjetljavanje ceste.

Kako se prilikom paljenja motora kod nekih automobila istovremeno uključuju i dva prednja dnevna svjetla to znači da tijekom dana za vrijeme zimskog računanja vremena niste u prekršaju ako koristite samo navedena dnevna svjetla. No, vrlo često se mogu vidjeti vozači kako noću, kroz tunel ili u slučaju smanjene vidljivosti voze sa upaljenim dnevnim svjetlima jer smatraju da su dnevna svjetla isto što i kratka. No međutim, vozači su dužni u takvim slučajevima upaliti kratka svjetla kako bi vozilo bilo označeno i s prednje i sa stražnje strane te kako bi bili vidljivi ostalim sudionicima u prometu.

Informirajte se

Također, u slučaju magle vozačima se preporuča da uspore vožnju odnosno da brzinu prilagode uvjetima, održavaju potreban siguran razmak, uključe svjetla za maglu, te izbjegavaju naglo kočenje. Čim vidljivost postane bolja, stražnje svjetlo za maglu je potrebno isključiti.

Vozačima se savjetuje da prilikom nepovoljnih vremenskih uvjeta:

  • povećaju udaljenost između vlastitog vozila i vozila ispred,
  • informiraju se o vremenskim prilikama prije polaska na put,
  • izbjegavaju iznenadne promjene smjera i nagla kočenja, te
  • brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.

S obzirom da se u susjednim državama zakonske odredbe u svezi zimske opreme vozila razlikuju, preporuka je vozačima da se sa propisima u svezi zimske opreme upoznaju i informiraju prije polaska na put.

Kontrole i prije padalina

Prije i za vrijeme nastupanja zimskih uvjeta policija, predstavnici nadležnih subjekata za upravljanje i gospodarenje cestama te tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave poduzimaju niz mjera i aktivnosti u cilju maksimalne sigurnosti i protočnosti cestovnog prometa. Tako se vrši obilazak svih glavnih i alternativnih prometnih cestovnih pravaca, određuju se obilazni pravci za preusmjeravanje prometa u slučaju zatvaranja glavnih prometnih pravaca, te prikladna mjesta za isključenje vozila iz prometa.

Policija će za vrijeme zimskih uvjeta na cestama, osigurati dovoljan broj auto ophodnji koje će isključivati iz prometa vozila za koja je na snazi zabrana prometovanja, odnosno koja nemaju propisanu zimsku opremu, ali isto tako, u preventivne svrhe, i prije očekivanog početka padalina, pojačati intenzitet kontrole prometa i iz prometa isključivati vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu na zimskim dionicama.

 

Pripremila: Petra Bosilj, Služba za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko goranske
Žmigavac, studeni 2017
Autor: Petra Bosilj
Policijska službenica za prometnu preventivu službe za sigurnost cestovnog prometa
Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".