Hura, idemo na put!Ili kako preživjeti dugu vožnju s djecom bez da pobjegnete sa cirkusom

Ima li još puno, papa Štrumpf?

– Nema, još malo

Vjerojatno nema roditelja koji se nije našao u ulozi papa Štrumpfa na nekoj dužoj vožnji. Putovanja se znaju otegnuti, a djeca nisu najstrpljivija publika. Ovih nekoliko savjeta može vam skratiti vrijeme te olakšati putovanje i njima i vama.

Planiranje, planiranje, planiranje

Pažljivo planirajte vrijeme i rutu. Ljeto je i gužve su, to vas ne bi trebalo iznenaditi, ali možete si olakšati tako da krenete noću ili rano, rano ujutro.  Uz to što će na taj način prometne gužve biti manje, možda pomladak dio puta i odspava, a svatko zna da je to najljepši prizor za roditeljske oči. Osim planiranja vremena putovanja, dobro je provjeriti i stanje na cestama te, ukoliko je moguće, izabrati alternativne puteve na kojim je gužva manja. Za to vam izvrsno može poslužiti HAK-ova aplikacija o stanju na cestama. Planirajte i česta stajanja. Iskoristite odmarališta uz autocestu, sve više ih je prilagođeno djeci. 15 minuta trčkaranja je izvrsna investicija za mir u vožnji, a i vama će dobro doći predah.

Dajmo da grickaju

Ne prođe ni 15 minuta vožnje, a već sa stražnjeg sjedala čujete: “Što ima za jesti?“. Iako je inače „hranom protiv dosade“ užasna ideja, putovanja ipak mogu biti iznimka. Teže je s punim ustima postaviti tisuću i jedno pitanje (ne i nemoguće!), a grickalice poput štapića i krekera pomoći će i protiv mučnine u vožnji (više o toj temi pročitajte naših 7 savjete za borbu protiv mučnine). Zgodno je i voće poput jabuke, šljive ili grožđa, ništa previše sočno i musavo. Izbjegavajte slatkiše i sokove, zadnja stvar koja vam treba u autu je višak energije izazvan šećerom. I jogurt, preskočite svakako jogurt! Čudesno je što trogodišnjak može napraviti kad ga 30 sekundi pustite samog s jogurtom. Ako putujete s malom bebom, nikad, nikad  – NIKAD – ne vadite dijete iz autosjedalice za vrijeme vožnje kako biste ga nahranili. Svi putnici moraju biti ispravno vezani u automobilu!

“Dosadno mi je…”

Kako djeca ne mogu baš čitavo vrijeme jesti i spavati, a ljetna se putovanja znaju odužiti, ostaje vam puno vremena za druženje i zabavu (jeeeeeeee!). Zgodno je da svatko spremi svoj ruksak ili vrećicu za automobil s omiljenom igračkom ili slikovnicom. Nešto stariju djecu možete naoružati kartom i bilježnicom te ih zaposliti vođenjem dnevnika putovanja. Zabavna igra prikladna i manjima i većima je putna tombola – zaokruživanje stvari s popisa. Postoji i čitav niz igara u kojima možete sudjelovati svi zajedno – popularni „kaladont“, „na slovo, na slovo“ i pogađanje zamišljenog pojma su svima poznati. Nama je omiljena „žuta igra“ – skupljanje žutih vozila na cesti. Tko ga prvi vidi viče „žuti auto“ i dobije bod. Zašto žuti? Zato jer ih je u prometu baš taman! Zašto omiljena? Jer ju jednako veselo igraju djeca od 4 do 12 godina, a (pst!) ponekad se možete i samo praviti da igrate!

Nakon što izgubite inspiraciju za igranje uvijek vam ostaje neki od ekrana – mobitel i igrice, tablet ili prijenosni dvd player. Kad se radi o elektronici, investirajte odmah i u slušalice – nema potrebe da  po četrdeseti put slušate razgovor iz Malaca, koliko god je prvih deset puta bilo zabavno. Na žalost, nije prihvatljivo da slušalice stavite sebi pa ako djeca razdragano iz svega glasa pjevaju Despacito, sjetite se – i to će proći.

I savjet za kraj – prepustite se. Putovanje s djecom traži fleksibilnost. Možda nećete uhvatiti trajekt koji ste planirali ili će možda baš spavati na super mjestu na kojem ste htjeli stati. Planovi služe i kako bi se mijenjali. Glavno je da sigurno i sretno stignete na cilj, a ako se pritom još i ne osjećate kao poslije bitke, totalni ste pobjednik!

Odgovori

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".