Natjecanje učenika osnovnih škola u poznavanju prometnih propisa, sigurnosnih pravila i vještine upravljanja biciklom održalo se 23. put, ove godine u Zadru 20. i 21. svibnja, u organizaciji Hrvatskog autokluba zajedno s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Natjecanje u Osnovnoj školi “Zadarski otoci” otvorio je predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek zajedno s učeniciom 1.b razreda Lanom Brtan i čestitao je svim sudionicima jer i dolazak do završnog natjecanja je zahtjevao puno znanja i truda. “Možemo biti ponosni što je u 2015. godini natjecanje provedeno u 246 škola, što je u njemu sudjelovalo 3.131 dijete i 249 učitelja mentora. Hrvatskom autoklubu važno je što se natjecanje provodi u velikom broju škola i što u njemu sudjeluje veliki broj učenica i učenika. Time danas u 2015. godini, kao i na samom početku akcije 1992. godine želimo utjecati na smanjivanje broja stradale djece u cestovnom prometu” – rekao je predsjednik HAK-a Slavko Tušek na otvaranju natjecanja u Zadru.

Natjecanje “Sigurno u prometu” provodi se za učenike osnovnih škola s ciljem da učenici dobiju temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima,, te da što bolje svladaju vještinu vožnje biciklom, a sastoji se od teorijskog dijela natjecanja – provjere znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima te praktičnog dijela natjecanja – upravljanje biciklom prema točno utvrđenom sadržaju.

Najbolji učenici i učenice sudionici ovog Državnog prvenstva znanjem i vještinama u snalaženju u prometu iskazali su se na ranije održanim zahtjevnim školskim i županijskim natjecanjima te su kao najbolji od najbolji stigli u Zadar braniti boje svojih županija. Svaka županijska ekipa  sastojala se od 4 učenika – 2 djevojčice, 2 dječaka, njihovih mentora i voditelja županiskih ekipa. Na natjecanju je ukupno sudjelovala 21 županija s 84 djece.

Nakon teorijskog dijela ispita koji je održan prvog dana natjecanja 20. svibnja, svi su učenici pokazali svoje znanje prometnih pravila i propisa te praktičnog dijela natjecanja koje je održano dan kasnije na prometnom vježbalištu posebno pripremljenom na prostoru Osnovne škole “Zadarski otoci”.

Ekipa Primorsko-goranske županije  i ove godine napravila je velik uspjeh osvojivši visoko 3. mjesto. Također, član ekipe PGŽ Dino Kovačević iz OŠ Trsat osvojio je 3. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji. Naime, nakon osvajanja prošlogodišnjeg 1. mjesta ovo je dokaz kontinuiranog i kvalitetnog rada mentora s djecom. Uspjesi su tim veći ako se uzme u obzir da djeca s našeg područja, radi konfiguracije terena i nepostojećih biciklističkih staza, nisu u mogućnosti voziti bicikle kao primjerice djeca Zagreba, Varaždina, Osijeka ili ostalih dijelova Hrvatske.

Kod djevojčica u pojedinačnom dijelu najbolje su bile Ivona Klišanin iz Osnovne škole Sesvetska Sopnica, Grad Zagreb i Wanda Vigna iz Osnovne škole Petra Kanavelića s Korčule, Dubrovačko-neretvanska županija. Kod dječaka najbolji su bili Karlo Jurković iz Osnovne škole Sesvetska Sopnica, Grad Zagreb i Ivan Črgar iz Osnovne škole Ivana Granđe Soblinec, Sesvete-Grad Zagreb, Dino Kovačević iz Osnovne škole Trsat iz Rijeke, Primorsko goranska županija.

Najbolje dvije djevojčice i najbolja dva dječaka postali su dio ekipe HAK-a koja će se u rujnu natjecati na europskom natjecanju koje se ove godine održava u glavnom gradu Austrije – Beču.

Ekipu Primorsko goranske županije u Zadru činili su:

Matija Gajski, OŠ Trsat, Rijeka

Dino Kovačević, OŠ Trsat, Rijeka

Roberta Pehar, OŠ Trsat, Rijeka

Mojca Jereb, OŠ Brajda, Rijeka

Neven Jerčinović prof., OŠ Trsat, Rijeka

Tomislav Šepić, Autoklub Rijeka, voditelj ekipe PGŽ

Ekipa primorsko-goranske županije

 Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".