Državno prvenstvo osnovnoškolaca, ekipa učenika petih i šestih razreda, u poznavanju prometnih propisa i vještini upravljanja biciklom pod nazivom Sigurno u prometu 2014. održano je u organizaciji Hrvatskog autokluba (HAK), Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje od 20.-23. svibnja u Rovinju.
Samo natjecanje održano je u Osnovnoj školi Jurja Dobrile gdje su najbolje ekipe iz županija i Grada Zagreba odmjerile znanje u poznavanju prometnih pravila i propisa te vještine upravljanja biciklom na posebno uređenom prometnom poligonu.

Poligon

Prometno edukativnu akciju “Sigurno u prometu” otvorio je predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek uz pomoć učenice Karle Medakov iz Rovinja koja je prošle godine predstavljala HAK i Hrvatsku na europskom natjecanju Sigurno u prometu. Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek je u uvodu naglasio djeci da su samim dolaskom na završno državno natjecanje svi pobjednici te im poželio ugodan provod i druženje u Rovinju.

Među brojnim uzvanicima u Rovinju bili su i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, predsjednik autokluba Pula – Rovinj Ljubomir Cerovac, dogradonačelnik Rovinja Marino Budicin, ravnatelj škole Jurja Dobrile Marino Mihovilović, predstavnica Istarske županije Giusepina Rajko i predstavnik Policijske uprave Istarske voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Lukić.

Akcija “Sigurno u prometu 2014.” u svim fazama natjecanja, na razini osnovnih škola diljem zemlje i na održanim županijskim natjecanjima u lokalnim auto klubovima, i ove je godine obuhvatila više od 3000 djece. U posljednje 22 godine održavanja, samo ovom edukativnom akcijom HAK je obuhvatio nekoliko desetaka tisuća djece koja stečena iskustva i znanje o prometnim propisima i kulturi čine doživotno odgovornijim i svjesnijim sudionicima u prometu.

Najbolji učenici i učenice sudionici ovog Državnog prvenstva znanjem i vještinama u snalaženju u prometu iskazali su se na ranije održanim zahtjevnim školskim i županijskim natjecanjima te su kao najbolji od najbolji stigli u Rovinj braniti boje svojih županija. Svaka županijska ekipa  sastojala se od 4 učenika – 2 djevojčice, 2 dječaka, njihovih mentora i voditelja županiskih ekipa. Na natjecanju je ukupno sudjelovala 21 županija s 84 djece.

Ekipu Primorsko- goranske županije činili su:
– Matija Reljanović OŠ Trsat, Rijeka
– Nino Šafar               OŠ Trsat, Rijeka
– Petra Pavličić        OŠ Trsat, Rijeka
– Nina Simić              OŠ V.C. Emina, Lovran
– Neven Jerčinović, mentor OŠ Trsat, Rijeka
– Radovan Trinajstić mentor OŠ V.C. Emina, Lovran
– Tomislav Šepić voditelj ekipe Autoklub Rijeka

Ekipa Autokluba Rijeka predstavnici PGŽ, pobjednici 22. Državnog natjecanja Sigurno u prometu

Ekipe su svoje prometno znanje i praktične vještine odmjerili kroz teoretski i praktični dio natjecanja koji se sastojao od 3 poligona sa po 5 elemenata.
Pobjednici ovogodišnjeg 22. Državnog natjecanja je ekipa Primorsko-goranske u županije, drugi su bili predstavnici Brodsko – posavske županije dok su treće mjesto podijelili predstavnici Koprivničko-križevačke i Splitsko – dalmatinske županije.

Nino Šafar, viceprvak Hrvatske te putnik na Europsko prvenstvo u Norvešku

U pojedinačnoj konkurenciji pobjednici ovogodišnjeg državnog natjecanja su dječaci Tomislav Božić iz Osnovna škola Sesvetska Sopnica – Grad Zagreb dok je drugo mjesto osvojio Nino Šafar iz Osnovne škole Trsat iz Rijeke. Među djevojčicama prvo mjesto osvojila je Iva Bošnjak iz Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića – Staro Petrovo Selo, dok je drugo mjesto osvojila Katarina Krišto iz Osnovne škola Knez Trpimir iz Kaštel Gomilice.

Upravo će navedeni pobjednici natjecanja u Rovinju, prve dvije djevojčice i dva dječaka, predstavljati ekipu HAK-a i Hrvatske na europskom natjecanju koje će se održati u rujnu u Norveškoj, u organizaciji Svjetske automobilističke organizacije (FIA).Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".