Kako sigurno voziti u zimskim uvjetimaInformirajte se, vozite opreznije, napunite rezervoar do vrha i vodite računa o zimskoj opremi

Stiže nam zima, a s njome i zimska pravila na cestama, koje propisuje Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Donosimo vam zakonske obaveze i savjete koji će vam pomoći da se lakše snađete na cestama tijekom najzahtjevnijeg perioda godine za vozače.

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu. Upravljanje vozilima pod takvim uvjetima je otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez kod upravljanja vozilom jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.

Spremni u svako doba

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je Odluku o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Prema navedenoj Odluci, obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske, a propisana je u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1990 eura kazniti pravna ili fizička osoba (obrtnik) ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190 do 660 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 130 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Zimska oprema

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti propisana je zimska oprema. Kod motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona to su zimski  Zimska vožnja s lancimapneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. Pod zimskom opremom motornih  vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače. Ako prethodno navedena vozila ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima. Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici,vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne itd) i marki/tipu. Kategorija M su osobni automobili i autobusi, motorna vozila za prijevoz osoba s najmanje četiri kotača. Kategorija N odnosi se na teretne automobile, motorna vozila za prijevoz tereta s najmanje četiri kotača. Zimski pneumatici označeni su oznakama M+S, M.S. ili M&S

Savjeti vozačima
  1. Prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama.
  2. Obavezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima (nečista i zaleđena stakla povećavaju “mrtve kutove”)
  3. Provjerite ispravnost svjetala i ostale signalizacije, stanje metlica brisača i akumulatora, vanjska i unutarnja vozačka zrcala (retrovizore), gume i opremu vozila
  4.  Gorivom potpuno napunite rezervoar te izbjegavajte vožnje na rezervi.
  5. Vodite računa da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama (dimenzijama) pneumatika. Predlažemo da i prije polaska na put barem jednom sami probate postaviti lanca za snijeg na vaše vozilo. Možda vam pomogne i video o montiranju lanaca za snijeg.
  6. Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.
  7. Poštujte ograničenje brzine (zakonska ili ona postavljenom dinamičkom prometnom signalizacijom).
  8. Pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put. Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača te pretjecanja.
  9. Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave “ledene zasjede”! Na tim mjestima budite još oprezniji. Ako ipak dođe do prometne nesreće, mjesto događaja odmah osigurajte te žurno obavijestite policiju (telefon 192).
  10. Vozite s kratkim svjetlima. Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla od 1. studenog do 31. ožujka. Novčanom kaznom u iznosu od 30 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno navedenim odredbama.

I uz sve mjere predostrožnosti, ponekad problem ipak iznenadi. Dobro je uvijek imati dostupan bilo kakav oblik pomoći na cesti. Pogledajte HAK pakete koji uz pomoć na cesti nude i mnoge druge pogodnosti, vjerujemo da ćete pronaći nešto što odgovara baš vama.

Možda vas zanima i:
Zaleđena stakla na automobilu – kako si pomoći?
Zaleđena vrata automobila – kako spriječiti i što kad se ipak dogodi?

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".