Kako smanjiti potrošnju gorivaJednostavni savjeti kako voziti mudrije, uštedjeti novac i biti bolji prema okolišu

Da mi je kuna za svaki put kad mi je tata rekao:“Prebaci u višu, bezveze trošiš benzin!“… imala bih oko 30 kn te bih i dalje brinula oko cijene goriva. Tata se, na moje i njegovo zadovoljstvo, ne vozi više puno sa mnom, ja i dalje ponekad zaboravim prebaciti u višu, ali o potrošnji goriva brinem sve više i više, ne samo zbog novčanika nego i zbog okoliša. A i auto je malo odahnuo otkako se trudim slijediti ove savjete.

Redovno održavajte vozilo

Ulaganjem u redovite servise povećavate sigurnost vozila, ali i smanjujete potrošnju goriva. Redovno mijenjajte potrošne dijelove poput filtera i svjećica te ulje. Provjerite ispravnost akumulatora i posebnu pažnju obratite na gume – ukoliko je pritisak u gumama prenizak, potrošnja goriva se povećava, ali i ubrzavate potrošnju guma.

 Vozite pametno

Ne jurite da biste par sekundi kasnije naglo kočili. Nagla ubrzavanja i kočenja troše više goriva od smirene i ravnomjerne vožnje. Pratite promet i cestu, razmišljajte unaprijed i zaustavljajte se puštanjem papučice gasa umjesto kočnice. Tempomat je koristan na ravnim etapama, ali ako se izmjenjuju uzbrdice i nizbrdice, efikasnija je iskusna vozačka noga. Držite dovoljno odstojanja između vozila kako ne biste morali naglo stiskati kočnicu. Uz to, vozite na niskom broj okretaja i na vrijeme prebacujte u višu brzinu. Vrlo brzo ćete već po zvuku znati procijeniti je li vrijeme za promjenu brzine, ali ako niste sigurni, pratite brojač okretaja. Također, ne vozite maksimalnom brzinom. Opasno je, zagađuje dodatno okoliš, a vozilo tad troši najviše goriva.

Rasteretite vozilo

Ne vozite u automobilu gomilu nepotrebnih stvari. Lanci usred ljeta, bicikl koji je ostao od vikenda, karton mlijeka koji se nikome ne da odnijeti doma – sve to nepotrebno povećava težinu auta, a teži auto troši više goriva. Maknite i krovni nosač kad ga ne koristite, osim što povećava težinu vozila, smanjuje i aerodinamičnost. Kad smo kod aerodinamičnosti, često se čuje savjet kako je potrebno zatvoriti prozore, no istraživanja pokazuju kako otvoreni prozori utječu na potrošnju tek pri visokim brzinama.

Isključite dodatne potrošače

Klima, grijači stakla, ventilator – razmislite treba li vam to stvarno, naročito na malim udaljenostima.  Što je je više potrošača istovremeno uključeno, veće je i opterećenje te se troši više goriva.

Za kraj, razmislite i o još jednom prijedlogu: kad god možete, umjesto vožnje prošećite – bit će vam zahvalni novčanik, okoliš i zdravlje.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".