7 savjeta za smanjenje potrošnje gorivaJednostavni savjeti kako voziti mudrije, uštedjeti novac i biti bolji prema okolišu

Cijene goriva stalno rastu i ovih je dana top tema kako uštedjeti na gorivu. Vjerujemo da svi naši članovi već znaju da će uz člansku iskaznicu Autokluba Rijeka i HAK-a gorivo platiti manje na postajama Croduxa i Tifona, a i ovih 7 savjeta mogu pomoći da se lakše nosite s poskupljenjima.

1. Redovno održavajte vozilo

Ulaganjem u redovite servise povećavate sigurnost vozila, ali i smanjujete potrošnju goriva. Pripazite da je akumulator ispravan i redovno mijenjajte potrošne dijelove poput filtera i svjećica te ulje.

2. Pazite na gume

Obratite pažnju na ispravan tlak u gumama. Ako je prenizak, potrošnja goriva se povećava, ali i ubrzavate potrošnju guma. Gume se pumpaju uvijek na hladno, a ispravan tlak zraka u gumama propisao je proizvođač guma i možemo ga naći u uputama, ali i na svakoj gumi. Razmislite i o takozvanim ekološkim modelima guma s niskim otporom kotrljanja, izbor guma s ocjenom visoke učinkovitosti potrošnje goriva omogućit će vam uštedu goriva i smanjit će emisije CO2.

 3. Vozite pametno

Od svih stvari koje možete napraviti, pametna vožnja najviše će utjecati na štednju goriva. Ne jurite da biste par sekundi kasnije naglo kočili. Nagla ubrzavanja i kočenja troše više goriva od smirene i ravnomjerne vožnje. Pratite promet i cestu, razmišljajte unaprijed i zaustavljajte se puštanjem papučice gasa umjesto kočnice. Tempomat je koristan na ravnim etapama, ali ako se izmjenjuju uzbrdice i nizbrdice, efikasnija je iskusna vozačka noga. Držite dovoljno odstojanja između vozila kako ne biste morali naglo stiskati kočnicu. Uz to, vozite na niskom broj okretaja i na vrijeme prebacujte u višu brzinu. Vrlo brzo ćete već po zvuku znati procijeniti je li vrijeme za promjenu brzine, ali ako niste sigurni, pratite brojač okretaja. Također, ne vozite maksimalnom brzinom. Opasno je, zagađuje dodatno okoliš, a vozilo tad troši najviše goriva.

4. Koristite zračni tunel na autocesti

Na autocesti pokušajte voziti iza nekog većeg vozila čija vam brzina odgovara. Veća vozila, naime, stvaraju veći zračni tunel, odnosno smanjuju otpor zraka vašem vozilu koje se kreće iza njih, što utječe na smanjenu potrošnju goriva. Svakako pri tome vodite računa o održavanju dovoljnog razmaka.

5. Rasteretite vozilo

Ne vozite u automobilu gomilu nepotrebnih stvari. Lanci usred ljeta, bicikl koji je ostao od vikenda, karton mlijeka koji se nikome ne da odnijeti doma – sve to nepotrebno povećava težinu auta, a teži auto troši više goriva. Maknite i krovni nosač kad ga ne koristite, osim što povećava težinu vozila, smanjuje i aerodinamičnost. Kad smo kod aerodinamičnosti, često se čuje savjet kako je potrebno zatvoriti prozore, no istraživanja pokazuju kako otvoreni prozori utječu na potrošnju tek pri visokim brzinama.

6. Ugasite motor kad stojite

Ako vidite da ćete negdje stajati dulje od minute, ugasite motor. Tako ćete uštedjeti više goriva jer automobil, iako miruje, i u praznom hodu također troši gorivo. Noviji automobili često imaju start-stop sustav koji automatski isključuje motor dok automobil stoji. Uz to, neki vozači zagrijavaju automobil i motor prije kretanja što nije potrebno i ne samo da troši gorivo već i skraćuje životni vijek motora.

7. Isključite dodatne potrošače

Klima, grijači stakla, ventilator – razmislite treba li vam to stvarno, naročito na malim udaljenostima.  Što je više potrošača istovremeno uključeno, veće je i opterećenje te se troši više goriva.

I bonus savjet za kraj: kad god možete, umjesto vožnje prošećite – bit će vam zahvalni novčanik, okoliš i zdravlje.

Možda vas zanima i eko-vožnja?

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".