Svjesni važnosti prometnog odgoja djece od najranijih dana u krugu vlastite obitelji i utjecaja ponašanja roditelja na ponašanje djece u prometu, Autoklub “Rijeka” provodi program namijenjen djeci i roditeljima. Upravo jedan takav program proteklih dana proveden je u Dječjem vrtiću Morčić na Vežici.

Roditelji, kao moralni autoritet u stvaranju stava prema budućem ponašanju djeteta u prometu, imaju veoma značajnu ulogu. Treba također napomenuti da djeca najviše stradaju kao putnici u vozilima svojih roditelja. Svrha ovog programa je stjecanje prometnog znanja i prometne kulture, te prihvaćanje temeljnih načela pravilnog ponašanja u prometu djece i roditelja.
Projekt „Promet u akciji“ sastoji se od predavanja za roditelje i radionica za djecu, koje se odvijaju istovremeno u trajanju od dva školska sata.

Nakon uvodne igre i upoznavanja, djeca su nastavila druženje na radionicama s policajkom Petrom Bosilj. Sa djecom se kroz igru,  filmiće, crtanje, razgovor uči o pravilnom kretanju kolnikom, o pravilnom prelasku preko kolnika, o značenju pješačkog prijelaza, semaforskim znacima, kako se djeca pravilno prevoze kao putnici u automobilima, koji prostori su namijenjena za dječju igru, a koji za parkiranje vozila i odvijanje cestovnog prometa itd.

Roditelji su slušali stručna predavanja policajca Jure Jurkovića iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP PU PG i mr.sc. Fred Zaidler, dr.med te su imali prilike pogledati simulaciju kretanja tijela u vozilu prilikom sudara u situacijama kad su putnici vezani i u situacijama kad nisu vezani pojasom za vezivanje, do kakvih ozljeda dolazi i što sve mogu učiniti za svoju i sigurnost svoje djece. Također napravljen osvrt na konkretne prometne situacije u našem gradu, sigurnosti u blizini vrtića i puta do vrtića, parkiranja vozila na nepropisnim mjestima i prijevozu djece u automobilu roditelja.

Od samog početka koncipiranja programa surađujemo s Odjelom za sigurnost cestovnog prometa PU PG jer je prometna edukacija roditelja i zadaća policije.  Naime,  jedna od strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske “Desetljeće sigurnosti u prometu 2011.-2020.” je zaštita djece u prometu.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".