Razdoblje od 2011. – 2020. UN su proglasili “Desetljećem sigurnosti u cestovnom prometu”. Ove godine 3. UN tjedan, od 4. – 10. svibnja, je dediciran smanjenju stradanja djece u prometu kroz akciju #SaveKidsLives tj. unaprjeđenje sigurnosti djece u prometu. Hrvatski autoklub i Autoklub Rijeka akciju podržava i pridružuje te će se u petak 08. svibnja na riječkom Korzu održati potpisivanje deklaracije .

Sadržaj Dječje deklaracije prenosimo u cijelosti.

Dječja deklaracija za sigurnost na cestama

Zašto u prometu diljem svijeta tisuće djece svakodnevno pogiba ili je ozlijeđeno? Zato što nije učinjeno dovoljno! Vi, naši vođe, morate slušati i djelovati.

Mi smo djeca. U budućnosti ćemo imati pravo glasa, ali sada – u ovom trenutku – morate nam pomoći da nas se čuje. Djelovati morate odmah. U protivnom, mnogobrojna djeca neće imati priliku odrasti dovoljno da se njihov glas čuje.

Vi, naši vođe, i druge odrasle osobe, možete pomoći. Pridružite se našem pozivu i podržite akciju kojoj je cilj sigurno putovanje svakog djeteta.

Svi mi zaslužujemo sigurno putovati od našeg doma do škole i nazad. Ceste moraju biti sigurne kako bi djeci omogućile putovanje bez rizika. Želimo sigurne nogostupe i biciklističke staze, želimo „ležeće policajce“ da uspore promet, želimo sigurne pješačke prijelaze… Želimo se obrazovati bez straha, bez povreda.

Pozivamo sve vozače vozila koja prevoze djecu, ma gdje bili, da vode računa o njihovoj ispravnosti i sigurnosti. Svi automobili i autobusi trebaju imati sigurnosne pojaseve. Kada se vozimo na motociklu ili skuteru, moramo imati kacigu kako bi nas štitila od povreda. Mi znamo da kaciga i sigurnosni pojas mogu sačuvati ljudski život.

Vožnja je u alkoholiziranom stanju opasna. Divljanje je opasno. Ljudi kojima je stalo do djece ne bi trebali činiti takve stvari. Nitko ne bi trebao. Policija treba činiti više da nas zaštiti. Treba onemogućiti da vozači voze u alkoholiziranom stanju ili da jure po cestama. Mi moramo biti sigurni uvijek, baš uvijek – kada smo sa svojom obitelji, kada se igramo ili kada idemo u školu.

Zakone treba poboljšati. Naši se glasovi moraju čuti! Moraju se poduzimati akcije kako bi se osigurale sigurne prometnice za svu djecu, bilo gdje u svijetu.

Stoga, pozivamo vas svjetske vođe da se uključite u akcije prevencije smrtnog stradavanja na cestama s novim ciljevima u globalnom razvoju. Gdje god živimo želimo i očekujemo sigurnost u prometu za naše prijatelje, obitelji te nas same.

Mi smo samo djeca. Naš glas se ne čuje uvijek. Dakle, trebamo vas da nam pomognete. Radite! Ako nam sada osigurate sigurne ceste, mi ćemo biti izvrstan primjer generacijama koje dolaze. Zato vas molimo, poslušate nas i djelujete.

Podrži globalnu akciju #Safie-jem

1. Preuzmi predložak!  http://desetljece.hak.hr/static/media/saveKidsLives/safieTemplate.pdf
2. Napiši svoju poruku za sigurnost na cestama.
3. Fotografiraj se držeći poruku.
4. Postavi fotografiju na Facebook, Twitter i Instagram uz hashtagove #Safie i #SaveKidsLives

POTPIŠITE DJEČJU DEKLARACIJU  http://www.savekidslives2015.org/#sign-it

Facebook: https://www.facebook.com/SaveKidsLives

Čuvajte dječje živote!Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".