Savjeti za lakšu ljetnu vožnjuIako su zimski uvjeti veći izazov za automobil od ljetnih, visoke temperature i užarena cesta isto nosi svoje. Kako bismo vam olakšali, donosimo nekoliko savjeta za bezbrižna vruća putovanja.

Tijekom ljeta puno se više putuje nego zimi, pa je vrlo važno da naše vozilo bude spremno za duža putovanja. Uz to, visoke temperature predstavljaju drugačiju vrstu izazova pred automobila i vozače pa i o tome valja voditi računa.  Prije kretanja na duža putovanja svakako napravite kontrolni pregled. Većinu stvari možete provjeriti i sami, a ako negdje zapne, tu je naš servis na Preluku.

Guma glavu čuva

Svakako pregledajte gume. Ispravnost guma ima ogroman utjecaj na sigurnost vožnje. Redovito provjeravajte tlak guma, uvijek dok je guma hladna. Vodite računa da duža vožnje velikom brzinom po vrućem danu, poput vožnje po autocesti, podiže vrijednost pritiska u gumama što može biti veliki problem ako gume nisu u dobrom stanju. Idealno je izmjenjivati ljetne i zimske gume. Podsjećamo vas da kao član Autokluba Rijeka imate pravo na besplatnu izmjenu guma jednom ili dva puta godišnje, ovisno o članskom modelu. Ne zaboravite provjeriti i rezervnu gumu!
Visoke temperature zraka utječe i na ulje –  uzrokuje razrjeđenje i stanjivanje sloja koji podmazuje motor pa ga ja dobro zamijeniti ili barem dodati kako bi bilo gušće i adekvatno podmazalo vitalne pokretne dijelove motora. Nivo ulja možete provjeriti i sami, desetak minuta nakon gašenja motora i na ravnoj podlozi. Vodite računa da motor troši više ulja ukoliko vučete prikolicu ili prevozite veće terete što je čest slučaj na ljetnim putovanjima.
Klima je spas za vrijeme ljetnih vrućina, ali o njoj treba voditi brigu na vrijeme. Klimu u vozilu trebalo bi servisirati svake dvije godine. Potrebno je izmijeniti plin, filtere te napraviti dezinfekciju kompletnog sustava. Ako se pri uključivanju klime osjeti neugodan miris moguće je da se u ventilacijskim kanalima nalazi plijesan koja je opasna za zdravlje vozača i putnika. Na tržištu postoje i razni sprejevi i pjene za dezinfekciju klima uređaja pa taj dio možete napraviti i sami. Vodite računa da zbog neprestanog korištenja klime u vozilu dolazi do preopterećenja i kvarova na alternatoru pa ju pokušajte koristiti umjereno. Podsjećamo da da članovi Autokluba Rijeka plin mogu nadopuniti u našem servisu na Preluku uz popust od 10%!

Posljedice zime na akumulatoru i kočnicama

Nakon zimske sezone nužno je provjeriti je li snaga akumulatora na zadovoljavajućoj razini i jesu li kontakti u dobrom stanju. Ako je akumulator stariji od 3 godine ili ako vam je potrebno malo duže kako biste pokrenuli motor, napravite testiranje i zamijenite akumulator ako je potrebno. Novi je akumulator ipak jeftiniji od nerviranja na cesti i vučne službe (osim ako niste član HAK-a kad je puno bezbolnije!).

Osim akumulatora, zimi je veća i potrošnja kočnica puno veća zbog češćeg kočenja. Ako vidite da prilikom kočenja morate čvršće držati upravljač, ako vam vozilo bježi na jednu stranu, ako je kočioni sustav glasan i grub, vjerojatno morate napraviti zamjenu. Možete i sami provjeriti stanje pogledom iza gume, ali ako imalo sumnjate u ispravnost kočnica, obratite se mehaničaru. Ne zaboravite provjeriti i razinu kočione tekućine.

Zaštitite vozilo od sunca iznutra i izvana

Izloženost automobila jakom suncu može dovesti do oštećenja plastike i presvlaka i generalno je vrlo neugodno. Kad možete, parkirajte u hladu, u automobilu će biti puno ugodnije i podnošljivije. Ako to nije moguće, parkirajte automobil radije tako da sunce direktno udara na stražnji prozor, nego na prednje vjetrobransko staklo kako bi izbjegli ekstremno zagrijavanje prednjih sjedala i upravljača.  Također, koristite vjetrobransko sjenilo Njime ćete učinkovito zaštititi unutrašnjost auta od sunca i vrućina će biti manja i podnošljivija.
Karoseriju zaštitite redovnim poliranjem automobila voskom. Preporučuje se nanošenje rano ujutro ili navečer, a izbjegavajte nanošenje pod jakim suncem. Ne zaboravite ni na gume.  Ako je vozilo dugo parkirano na jednom mjestu, dobra je ideja prekriti ih jer gume nezaštićene na suncu mogu dobiti pukotine.
Pazite da vam se automobil ne pregrije prilikom vožnje po najvećim vrućinama. Kako rastu temperature vani, raste i temperatura motora pa se osigurajte da bude dovoljno ohlađen. Idealan omjer u toplijim danima je 50:50, odnosno 50 posto antifriza i 50 posto vode. Pogledajte razinu rashladne tekućine kako biste bili sigurni da je ima dovoljno, ali oprez, uvijek sačekajte da se vozilo ohladi!

Pazite na vidljivost

Za sigurnu vožnju neophodna je dobra vidljivost! Provjerite metlice brisača, ne smiju imati udubljenja ili biti ispucale pa ih zamijenite ako je potrebno. Dodajte tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla i provjerite radi li sustav pranja ispravno, mušice na autocesti znaju biti prava napast. Na prljavom staklu svjetlost se raspršuje i odsjaj je još veći. Ne vozite sa spuštenim štitnikom jer tako blokirate i pogled na cestu čime smanjujete sigurnost.
Neugodan odbljesak sunca zasljepljuje i dodatno zamara oči, zato su dobre sunčane naočale prijatelj vozača. Izvrstan izbor su naočale s polarizirajućim sunčevim staklima jer gotovo u potpunosti eliminiraju opasan i neugodan efekt odbljeska s vodene, staklene ili metalne površine.

Odmoran vozač za sigurnu vožnju

Uz brigu o automobilu, vodite računa i o vozaču i putnicima! Na put krećite odmorni, a prije kretanja, provjerite stanje na cestama i birajte alternativne pravce gdje je manja gužva. Uz sebe uvijek imajte dovoljno tekućine, najbolje vode. Pri korištenju klime u vozilu, vodite računa da razlika u temperaturi unutar vozila i vanjske temperature ne smije biti prevelike, preporuka je tek 5 do 6 stupnjeva.
Ne zaboravite na odmor! Ako prelazite velike udaljenosti, zaustavite se svakih nekoliko sati, razgibajte se. Ako ste umorni, a nitko vas ne može zamijeniti, bolje stanite sa strane i odmorite kratko. Općenito svaka vremenski ili kilometarski duga vožnja iscrpljuje, zamara i utječe na nastajanje umora. Umor još više povećava monotona vožnja u koloni ili po autocesti. Je li vam se kad desilo da se u vožnji trgnete i odjednom postane svjesni kako ste prošli dionicu ceste koje se uopće ne sjećate? Jasno je da to može biti kobno, zato stanite, odmorite.

Sretan put i sigurnu vožnju želi vam Autokluba Rijeka!

Možda vas zanima i ovo:
Hura, idemo na put 

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".