Goodyear donosi najvažnije savjete za sigurnu vožnju u vrijeme godišnjih odmora – Slabo održavana vozila i umorni vozači vodeći uzrok prometnih nesreća u vrijeme ljetnih mjeseci.

S obzirom da se mnogobrojne obitelji i pojedinci pripremaju za godišnji odmor, ljetne će mjesece obilježiti značajno povećan intenzitet prometa na cestama u zemlji i inozemstvu. Kad tomu dodamo nedovoljno poznatu činjenicu da se većina prometnih nesreća dogodi upravo u toplijim ljetnim mjesecima jasno je da postoji potreba za intenzivnijim osvješćivanjem javnosti, prvenstveno vozača, o sigurnosti na cestama.  Jedan od razloga povećanom broju prometnih nesreća tijekom ljeta je činjenica vozači pridaju manje pozornosti sigurnosti u cestovnom prometu nego u zimsko vrijeme koje se sobom sa sobom donosi očekivane zahtjevne situacije na cesti, kao što su led i snijeg sve do rizika od vodenog klina tzv. akvaplaninga.

Također, mnogi vozači podcjenjuju činjenicu da se za dug put treba na vrijeme pripremiti te je Goodyear, s ciljem promoviranja sigurne vožnje u vrijeme ljetnih mjeseci i godišnjih odmora, pripremio deset važnih savjeta kojih bi se trebao pridržavati svaki odgovoran i pažljiv vozač.

1. Pripremite se 
Zvuči jednostavno, ali se zbog loših priprema male poteškoće vrlo brzo mogu pretvoriti u veliki problem. Preporuka je uvijek dvaput provjeriti jeste li sve spakirali, jeste li kuću ili stan ostavili u dobrom stanju i jeste li dogovorili da prijatelji ili rođaci redovito prazne vaš poštanski sandučić. Tako nećete morati obavljati stresne i skupe telefonske razgovore ili se čak vraćati kući da riješite situaciju. Putni podsjetnik puno će vam pomoći.

2. Budite odmorni 
To vrijedi i za vozača i za suputnike. Izbjegavajte kretanje na put nakon završetka radnog vremena i u vrijeme najvećih prometnih gužvi. Morate biti svjesni da duga vožnja fizički jako iscrpljuje, osobito ako ne poznajete cestu ili je promet vrlo gust. Vozač mora biti dobro odmoren i tijekom vožnje mora biti svjestan događanja u svojoj okolini. Odmoreni suputnici pridonijet će manje stresnom ozračju u automobilu.

3. Pravilno spakirajte prtljagu
Nemojte preopterećivati automobil i dvaput razmislite što ćete uzeti sa sobom. Razmislite o montiranju krovne kutije i tako ravnomjernije rasporediti prtljagu.

4. Istražite put
GPS je korisno pomagalo, međutim ako unaprijed proučite kojim ćete se cestama voziti, rasporedite vrijeme vožnje i približno planirate odmor, a vožnja će biti manje stresna.

5. Vožnju razdijelite na dionice 
Dulja putovanja podijelite na kraće etape. Odmor svakih nekoliko sati puno će pomoći vozaču da ostane koncentriran. To vrijedi i za suputnike – svi ćete se puno bolje osjećati ako svako malo prošećete.

6. Izmjenjujte se u vožnji                                                                                                                                 Ako je moguće, potražite suvozača s kojim ćete se izmjenjivati na putu do cilja. Tako ćete imati mogućnost odmoriti se i povećati usredotočenost na vožnju. Osim toga suvozač vas može upozoriti na opasnost onda kad ne vozi.

7. Neka auto bude servisiran i pregledan 
Noviji su automobili iznimno pouzdani, ali i manji kvar usred dugoga putovanja može postati stresan i skup te vam prouzročiti noćnu moru. Prije nego što krenete na put nemojte zaboraviti pregledati gazni sloj na gumama. Ako gume ne zamijenite na vrijeme, možete se naći u vrlo opasnoj situaciji.

8. Zaustavni trak
Zaustavni trak na autocesti upotrebljavajte samo ako je to uistinu nužno. Taj je trak predviđen za izuzetne situacije i ne jamči vam sigurnost. Kamioni i osobni automobili jure na samo nekoliko metara od vas i zato – gdje god je moguće i sigurno – obucite fluorescentni prsluk, upalite sva četiri pokazivača smjera pa se i vi i suputnici maknite iza zaštitne ograde. Ako se dijete loše osjeća ili mora ići u zahod, neka se strpi ako je ikako moguće, do sljedeće benzinske crpke, gdje ćete moći sigurno parkirati.

9. Provjerite gume 
Za sigurnu i udobnu vožnju važno je da provjerite jesu li gume vašeg vozila u dobrom stanju. Nemojte pregledavati samo koliko je istrošen gazni sloj, gume također moraju imati odgovarajući tlak zraka, ovisno o tome koliko je vozilo natovareno. Ako vučete kamp-kućicu, odnosno prikolicu za prtljagu ili čamac, gume na njima moraju biti u dobrom stanju, a da ne spominjemo da morate dvaput provjeriti kuku za vuču i električno ožičenje da rade sva stražnja svjetla i ostali potrebni uređaji.

10. Preuzmite Goodyear aplikaciju za sigurnu vožnju
www.goodyear.eu/home_en/media-and-promotions/goodyear-mobile/index.jsp
Goodyear je posebno za europske ceste pripremio aplikaciju za sigurnu vožnju (Safety App). Sadrži korisne savjete o lokalnim prometnim zakonima i propisima, a i savjete na glavnim europskim jezicima koji vam mogu puno pomoći ako na cesti naiđete na poteškoće te vam je potrebna pomoć. Aplikacija je dostupna za operacijske sustave iOS i Android.

Svakako je potrebno prije odlaska na put obratiti pažnu na sigurnost u svim vremenskim uvjetima
Osim provjere pneumatika (uključujući i rezervnu gumu) u vozilu držite komplet za hitne slučajeve s reflektirajućim prslukom, bocom vode, kabelima za akumulator, tekućinom za pranje, auto-punjačem za mobitel, svjetiljkom i osnovnim kompletom prve pomoći. Predmeti poput kompleta prve pomoći i sigurnosnog trokuta obavezni su u nekim zemljama.
U lokalnom autoklubu možete zatražiti informacije o zakonskim zahtjevima na vašem području.

Kako pripremiti automobil za put u ljetnim mjesecima

Mnogima putovanje autom predstavlja dio svakodnevice, jer odlaze na posao i vraćaju se kući upravo tim prijevoznim sredstvom. Mnogi pak najčešće odabiru upravo auto kao prijevozno sredstvo za neka dulja putovanja, primjerice za putovanja u inozemstvo ili na more. Zbog čestih gužvi na prometnicama, ali i velikih temperatura ljeti, važno je stoga da se vaše vozilo nalazi u dobrom stanju kako biste njime sigurno putovali.

Priprema automobila za zimsku vožnju nešto je kompliciranija od ljetne pripreme jer podrazumijeva zimske gume, lance za kotače i sličnu opremu. Ipak, i za ljetnu vožnju vrijede neka pravila.
Provjeriti razinu ulja u motoru i tekućine u rashladnom sustavu
Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju kako je u slučaju putovanja potrebno provjeriti ispravnost vozila. To uključuje provjeru razine ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu te tekućine za pranje stakala. ”Zbog izbjegavanja vrućine savjetujemo putovati noću ili u ranim jutarnjim satima”, kažu u MUP-u.
Savjet o općenitim smjernicama za vozače koji kreću na put u ljetnim mjesecima, s nama je podijelio i Nikša Bjelajac, voditelj Informativnog centra Hrvatskog autokluba. ”Prije polaska na godišnji odmor, posebice do udaljenijih odredišta, vozači moraju prekontrolirati stanje vitalnih dijelova automobila. Idealnu i, prije svega, sigurnu vožnju obavit će tehnički ispravno vozilo i zdrav i odmoran vozač”, rekao je te također dodao kako iz iskustva znamo da je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti na put u ranim jutarnjim satima.
Tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla. ”Autoceste su sigurnije i brže provozne, ali i na njima kao i na državnim ili lokalnim cestama valja voziti pozorno. Bitno je imati dovoljno tekućine poput vode, čaja ili sokova i, za svaki slučaj, dovoljno hrane. Jednako tako, poželjan je i pun spremnik goriva, a prije putovanja treba prekontrolirati tlak u pneumaticima, razinu ulja i svih tekućina”, dodaje Bjelajac.

Ne pretjerivati s hlađenjem prostora u vozilu
Vožnja je naporan posao i umor raste proporcionalno s duljinom vremena provedenog u vožnji. ”U pravilu se javlja umor nakon prevezenih 200 do 500 kilometara, ovisno po kakvoj se cesti vozimo, najčešće između drugog i sedmog sata vožnje”, tvrdi Bjelajac te dodaje kako na smanjenje umora povoljno djeluju ugodna atmosfera u vozilu, ležerni razgovor sa suputnicima, slušanje primjerene glazbe te razne promjene koje se događaju tijekom vožnje poput izmjene okoliša, raslinja, režima vožnje i slično.
”Provjetravanje vozila, prije ili za vrijeme vožnje, dat će više svježega zraka i povoljnu mikroklimu u vozilu. Ali, ne pretjerujte, kao ni s pretjeranim hlađenjem prostora u vozilu (preporučljivo je imati 5 stupnjeva nižu temperaturu od vanjske)”, tvrdi. Prije samog polaska na put pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, kao i mogućim alternativnim pravcima. Brzinu kretanja vozila nužno prilagodite stanju i uvjetima na cesti.

I za kraj podsjećamo kako je bez obzira gdje putujete važno pridržavati se prometnih propisa, prometnih znakova i naredbi policijskih službenika. Bez obzira na žurbu, nemojte ulaziti u rizična pretjecanja, a u slučaju umora, slabosti ili nervoze pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite.

Ukoliko smatrate da niste dovoljno stručni za cjelovitu provjeru svog vozila obratite nam se s povjerenjem. Mi ćemo to učiniti umjesto Vas u autoservisu AK Rijeka, Preluk 6. Za narudžbe ili informacije nazovite telefon 051/621-824.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".