DV Morčić Vežica

Kako se kultura uči od malih nogu, tako se i prometna kultura uči od malih nogu. Najbolje tome mogu posvjedočiti u Dječjem vrtiću Morčić na Vežici. Mali Ježići, djeca od tri do šest godina, već sve znaju o prometu. Povjerili su nam da znaju da se ne mogu voziti ako se ne vežu pojasevima, da znaju da mogu izletjeti iz auta ako se ne vežu, da je sigurno da neki ljudi voze brzo pa ih policajac kazni. Znaju za AK Rijeka, a još im je poznatiji Preluk gdje se nalazi stanica za tehnički pregled. Pripremili su izložbu slika o prometu u vrtiću. Sviđa im se predstava »HAK-ove prometne pustolovine«. Posjetili su prometni poligon u Domu mladih.
Ipak, najviše ih je oduševio novi pješački prijelaz preko ceste ispred vrtića. Zebra nije niknula tek tako. Djeca i njihove tete su primijetili da nema smisla vježbati prelaženje ceste bez pješačkog prijelaza. Osim toga, niti put do parkića nasuprot vrtića nije siguran bez zebre. Mjesni odbor Vežica izašao je u susret željama djece i inicijativa je urodila plodom. Pred vrtićem je osvanula zebra. Može se vježbati prijelaz ceste preko mile volje, a put do parkića je puno sigurniji.

Novi pješački prijelaz za sigurniji prilaz vrtiću Morčić

Poanta je da su djeca kroz igru puno naučila. Odgajateljica Tea Hržić smatra da su djeca izvrsno prihvatila usvajanje prometne kulture.

– Djeca su zadovoljna i puno su naučila. Naš je cilj sačuvati djecu, naučiti ih kako da se sami čuvaju. I zato nam je trebao pješački prijelaz, da možemo svladati prometna pravila. Nedostatak zebre nije mogao biti izgovor, stvorili smo zebru, kaže odgajateljica Hržić zahvaljujući MO Vežica i »Rijeka prometu« kojima se ovom prilikom zahvaljujemo.
Pedagoginja Jasminka Pribanić ističe da je poticanje prometne kulture dio svakodnevnog obrazovnog rada u vrtiću.
– Iskustvo je djeci jako bitno, naglašava pedagoginja.
Voditeljica vrtića Milena Vuletić smatra da su malim projektom koji je iznjedrio zebru zadovoljni i u zajednici u kojoj živi vrtić. Tomislav Šepić iz Autokluba Rijeka je naglasio da primjer vrtića na Vežici trebaju slijediti i ostali vrtići. I što se tiče rada s djecom na prometnoj preventivi i što se tiče ucrtavanja pješačkih prijelaza u susjedstvima vrtića.

odgajateljica Jasmina Vojnović, voditeljica Milena Vuletić, odgajateljica Tea Hržić, pedagoginja Jasminka Pribanić


Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".