Cestovni promet će uvijek pratiti prometne nesreće, ali ulaganjem u sigurnost cestovnog prometa i sustavnim radom na prometnoj prevenciji može ih se znatno smanjiti, po broju i po posljedicama.

Na pitanje kako pridonijeti smanjenju broja prometnih nesreća i stradanja u tim nesrećama Autoklub Rijeka je odgovorio razvijanjem niza vlastitih prometno preventivnih programa i projekata, vodeći računa da obuhvati sve starosne kategorije sudionika u prometu i polazeći od postavke da su znanje, vještina, ali i visok stupanj osobne odgovornosti pješaka i vozača preduvjet sigurnom sudjelovanju u prometu na cestama.

S obzirom da prometni odgoj nije dio redovite školske nastave mora se ulagati mnogo truda da bi učenici kao svoju slobodnu aktivnost izabrali učenje prometa, te smo razvili takve projekte koji će omogućiti učenje prometa izvan školskog sustava.

SIGURNO I VJEŠTO U PROMETU je prometno preventivna akcija koju Autoklub Rijeka provodi u suradnji s Odjelom za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Primorsko goranske i Postajom prometne policije Rijeka, a uz podršku medija, Primorsko-goranske županije, , Grada Rijeke, Croatia Osiguranja.

Akcijom se već 15. godinu za redom obilježava početak školske godine s ciljem:

  • senzibiliziranja      javnosti, a posebno vozača na povećanje tolerancije i kulture u prometu te povećanog opreza kad su u pitanju djeca, pogotovo u blizini škola, vrtića i igrališta,
  • upozorenja na skori početak školske godine kada se kao novi i neiskusni sudionici u prometu pojavljuju cijela nova generacija djece – polaznici prvih razreda,
  • edukacije roditelja kako trebaju pripremiti djecu za sigurno kretanje putem od kuće do škole i nazad.

Središnja manifestacija se provodi u subotu, 07.09.2013. s početkom u 17 sati na Preluci ispred stanice za Tehnički pregled vozila. Pozivaju se djeca od 3 do 8 godina da dođu i pokažu svoju vještinu u vožnji biciklima, rolama, romobilima te da kroz druženje i zabavu nauče osnove sigurnog kretanja u prometu. Poželjno je da djeca nose biciklističke kacige.

Posjećamo da Autoklub Rijeka tradicionalno veliku pažnju poklanja programu i akcijama za djecu i omladinu zato jer je to doba najprikladnije za stvaranje navika pa prema tome i stvaranje sigurnosnih navika koje bi trebale rezultirati takvim ponašanjem kod kojeg je mogućnost nezgoda manja. Mladi stečeno znanje vrlo često prenose i na starije generacije, a iskustva u svijetu su pokazala da kao odrasli sudionici u prometu imaju manje nezgoda oni koji su u doba djetinjstva i mladosti kroz sistematski prometni odgoj usvajali određene vještine, navike i stavove neophodne za sigurnije kretanje u prometu.

ZAŠTITIMO DJECU U PROMETU!

KAO PUTNIKE – prevozimo ih na zadnjem sjedištu,  mlađe od 5 godina vezane u pričvršćenoj dječjoj autosjedalici, a starije vezane sigurnosnim pojasom.

KAO PJEŠAKE – naučimo ih da se na kolniku ne smiju igrati, da se kreću nogostupom, a kolnik prelaze na obilježenom pješačkom prijelazu.

KAO VOZAČE – ne dozvolite djetetu da upravlja biciklom na cesti ukoliko nije u školi osposobljeno za upravljanje biciklom i ne posjeduje potvrdu o osposobljenosti, te ukoliko nema biciklističku kacigu.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".