Prometno-edukativno Državno natjecanje Sigurno u prometu i ove je godine, po 21. put, organizirao Hrvatski autoklub, u suradnji s temeljnim autoklubovima, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Agencijom za odgoj i obrazovanje, dok je domaćin natjecanja bio Autoklub Zadar. Natjecanje je održano u Zadru u Osnovnoj školi Zadarski otoci gdje su 84 učenika petih i šestih razreda, kao najbolje ekipe iz svih županija i Grada Zagreba odmjerile znanje u poznavanju prometnih pravila i propisa te vještine upravljanja biciklom na posebno uređenom prometnom poligonu.

Ekipu Primorsko-goranske županije činili su najbolje plasirani učenici na županijskom natjecanju; Valneo Vitas s mentorom Radovanom Trinajstić iz OŠ V.C.Emin Lovran, Marta Badovinac s mentorom Nevenom Jerčinović iz OŠ Trsat te Leon Ostović i Lorena Matanović s mentoricom Dolores Šegota iz OŠ Kozala.

Predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek pritom je podsjetio na same početke Državnog natjecanja i HAK-ove uloge u tome, kao i u omasovljenju ove vrijedne preventivne aktivnosti. “Državno natjecanje pokrenula su tri autokluba u skromnim, ratnim uvjetima 1992. godine. Ponosan sam i zadovoljan što danas u natjecanju sudjeluju tisuće djece, na cijelom teritoriju naše zemlje” kazao je Predsjednik Hrvatskog autokluba te zahvalio svima koji su bili uključeni u organizaciju akcije i pozvao djecu da pokažu što znaju, naglasivši da su svi pobjednici samim time što su ovdje na finalnom natjecanju.

Nakon zbrajanja rezultata iz teorijskog i praktičnog dijela natjecanja najboljima su se kao ekipa pokazali predstavnici Međimurske županije drugi su bili predstavnici Grada Zagreba dok je treće mjesto zauzela ekipa Krapinsko-zagorske županije.

Ekipa Primorsko-goranske županije zauzela je 10. mjesto. U pojedinačnoj konkurenciji među dječacima Leon Ostović zauzeo je 12. mjesto, Leon Vitas 15. mjesto. U konkurenciji djevojčica 12. mjesto zauzela je Marta Badovinac a 41. Lorena Matanović.

Najuspješniji natjecatelji na državnom natjecanju predstavljati će Hrvatski autoklub i Republiku Hrvatsku na Europskom prvenstvu koje će se ove godine održati u Baru u Crnoj Gori.

Istaknimo i da je Državnim natjecanjem ove godine obuhvaćeno oko 3.200 djece iz 259 osnovnih škola diljem Hrvatske. Započevši u osnovnim školama, kao školsko natjecanje, zatim nastavljeno kao natjecanje na razini grada ili županije, završilo je kao državno natjecanje u Zadru. Cilj natjecanja „Sigurno u prometu“ je prometna edukacija i osposobljavanje učenika za sigurno kretanje u prometu kao samostalnih sudionika u cestovnom prometu – vozača bicikla. Prometni stručnjaci smatraju kako sigurnosne prometne akcije poput državnog natjecanja imaju izravan pozitivni utjecaj na smanjenje stradavanja djece u prometu.

Po dovršetku natjecanja, za njegove učesnike i mentore organiziran je izlet i obilazak Zadra.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".