Nastava ne može početi bez akcije Sigurno u školu s HAK-om!

Akcija je ulaganje u budućnost, jer je i znanstveno potvrđeno da su djeca koja se od najranije dobi educiraju o pravilnom ponašanju u prometu, u odrasloj dobi manje sklona kršenju prometnih propisa i rizičnom ponašanju, rekao je tajnik Autokluba Rijeka Mile Perić.

Akcija Autokluba Rijeka »Sigurno u školu s HAK-om« još jednom je pokazala kako djeca mogu učiti kroz igru. Djeca u dobi od tri do osam godina 16. su put na početku školske godine dokazivala svoje vještine vozeći bicikle, romobile i role. Istodobno su učili kako sigurno prijeći preko pješačkog prijelaza. Uz pomoć semafora i bez semafora. Savladavali su, uz asistenciju policajaca i volontera Autokluba Rijeka, kako se kao vozači i pješaci moraju zaustaviti pred »zebrom«. Da bi uvažili pješake ili se uvjerili kako sigurno prijeći prometnicu. Novina se ove godine odnosi na lokaciju na kojoj se održavala tradicionalna akcija. Nekoliko posljednjih godina akcija »Sigurno u školu s HAK-om« održavala se na Preluku, kod stanice za tehnički pregled vozila. Nakon nekoliko godina poligon se vratio u centar Rijeke, na Jadranski trg. Nije nedostajalo niti zabave za koju su se pobrinuli Alen Polić i zvijezde Dječjeg festivala »Kvarnerić«.

Nesvjesni opasnosti

– Namjera nam je vozače upozoriti da obrate posebnu pozornost na djecu u prometu, posebno u blizini škola, dječjih vrtića i igrališta. Djeca su najugroženiji sudionici u prometu, a cijela jedna nova generacija i ove godine čini svoje prve samostalne korake na cesti. Često nisu svjesni opasnosti u prometu, a i čitava prometna infrastruktura, znakovi, semafori i ostalo skrojena je po mjeri odraslih, pa djeca nerijetko ni ne mogu vidjeti upozorenja. Zbog toga je važno da mi odrasli, kao vozači budemo svjesni njihove prisutnosti i ponašamo se u skladu s tim. Jednako tako, ova akcija je svojevrsno ulaganje u budućnost, jer je i znanstveno potvrđeno da su djeca koja se od najranije dobi educiraju o pravilnom ponašanju u prometu, u odrasloj dobi manje sklona kršenju prometnih propisa i rizičnom ponašanju, rekao je tajnik Autokluba Rijeka Mile Perić.

Početak školske godine gotovo da se ne može zamisliti bez akcije »Sigurno u školu s HAK-om«. U Autoklubu Rijeka smatraju da se na smanjenje  prometnih nesreća i stradanja treba odgovoriti prevencijom. I već godinama Autoklub Rijeka razvija niz prometno preventivnih programa i projekata, vodeći računa da obuhvati sve starosne kategorije sudionika u prometu i polazeći od postavke da su znanje, vještina, ali i visok stupanj osobne odgovornosti pješaka i vozača preduvjet sigurnom sudjelovanju u prometu na cestama.

S obzirom da prometni odgoj nije dio redovite školske nastave nužno je ulagati mnogo truda da bi učenici kao svoju slobodnu aktivnost izabrali učenje prometa. Upravo stoga su razvijani projekti koji će omogućiti učenje prometa izvan školskog sustava.

»Sigurno u školu s HAK-om« je prometno preventivna akcija koju Autoklub Rijeka provodi u suradnji s Odjelom za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Primorsko goranske i Postajom prometne policije Rijeka, a uz podršku medija, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Croatia Osiguranja.

Osnovna pravila

Akcijom se već 16. godinu želi senzibilizirati javnost, a posebno vozače na povećanje tolerancije i kulture u prometu te povećani oprez kad su u pitanju djeca, pogotovo u blizini škola, vrtića i igrališta, upozoriti na početak školske godine kada se kao novi i neiskusni sudionici u prometu pojavljuju cijela nova generacija djece – polaznici prvih razreda, educirati roditelje kako trebaju pripremiti djecu za sigurno kretanje putem od kuće do škole i nazad.

Autoklub Rijeka tradicionalno veliku pažnju poklanja programu i akcijama za djecu i omladinu zato jer je to doba najprikladnije za stvaranje navika pa prema tome i stvaranje sigurnosnih navika koje bi trebale rezultirati takvim ponašanjem kod kojeg je mogućnost nezgoda manja. Mladi stečeno znanje vrlo često prenose i na starije generacije, a iskustva u svijetu su pokazala da kao odrasli sudionici u prometu imaju manje nezgoda oni koji su u doba djetinjstva i mladosti kroz sistematski prometni odgoj usvajali određene vještine, navike i stavove neophodne za sigurnije kretanje u prometu.

U Autoklubu Rijeka apeliraju na odrasle da zaštite djecu u prometu. Kao putnike, pješake, vozače. I podsjećaju na osnovne zakone: prevozite djecu na zadnjem sjedištu, vezane u pričvršćenoj dječjoj autosjedalici, a starije vežite sigurnosnim pojasom. Djecu kao pješake naučite da se ne smiju igrati na kolniku, da se kreću nogostupom, a kolnik prelaze na obilježenom pješačkom prijelazu. Ne dozvolite djetetu da upravlja biciklom na cesti ukoliko nije u školi osposobljeno za upravljanje biciklom i ne posjeduje potvrdu o osposobljenosti, te ukoliko nema biciklističku kacigu.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".