Počinje još jedna nova školska godina, novo poglavlje u životu svakog školarca a ponajprije najmlađih, onih koji prvi put kreću u školu i sjedaju u školske klupe. Uz sve nove obaveze vrlo je važno sigurno stići do škole, i to je ono što brine roditelje. Zato se već 40-tak godina s početkom nove školske godine provode aktivnosti kojima se želi upozoriti sve sudionike u prometu da počinje škola, da su djeca ponovo u velikom broju sudionici u prometu i da je potreban povećan oprez.

Cestovni promet će uvijek pratiti prometne nesreće, ali ulaganjem u sigurnost cestovnog prometa i sustavnim radom na prometnoj prevenciji može ih se znatno smanjiti, po broju i po posljedicama.
Na pitanje kako pridonijeti smanjenju broja prometnih nesreća i stradanja u tim nesrećama Autoklub Rijeka je odgovorio razvijanjem niza vlastitih prometno preventivnih programa i projekata, vodeći računa da obuhvati sve starosne kategorije sudionika u prometu i polazeći od postavke da su znanje, vještina, ali i visok stupanj osobne odgovornosti pješaka i vozača preduvjet sigurnom sudjelovanju u prometu na cestama.
S obzirom da prometni odgoj nije dio redovite školske nastave mora se ulagati mnogo truda da bi učenici kao svoju slobodnu aktivnost izabrali učenje prometa, te smo razvili takve projekte koji će omogućiti učenje prometa izvan školskog sustava.

S Hak-om 2

Od samostalnosti Hrvatske, osamnaestu godinu za redom Autoklub Rijeka provodi niz odgojno preventivnih aktivnosti u prvom tjednu škole pod nazivom Sigurno u školu s HAK-om.
SIGURNO U ŠKOLU S HAK-om je prometno preventivna akcija koju Autoklub Rijeka provodi u suradnji s Odjelom za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Primorsko goranske i Postajom prometne policije Rijeka, a uz podršku medija, Primorsko-goranske županije, , Grada Rijeke.

Akcijom se već 18. godinu za redom obilježava početak školske godine s ciljem:
• senzibiliziranja javnosti, a posebno vozača na povećanje tolerancije i kulture u prometu te povećanog opreza kad su u pitanju djeca, pogotovo u blizini škola, vrtića i igrališta,
• upozorenja na skori početak školske godine kada se kao novi i neiskusni sudionici u prometu pojavljuju cijela nova generacija djece – polaznici prvih razreda,
• edukacije roditelja kako trebaju pripremiti djecu za sigurno kretanje putem od kuće do škole i nazad.

Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.
Ovo su samo neka od njih:
• Nikad ne pretrčavajte cestu!
• Ne ometajte kretanje vozila!
• Hodajte pažljivo!
• Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
• Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
• Cestu prelazite samo po zebri!
• Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
• Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje, kad vozite svog predškolarca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u sjedalici na stražnjem sjedalu (od 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm. Kako je navedeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) u 4. članku.

Središnja manifestacija se provodi u subotu, 10.09.2016. s početkom u 10 sati na Gatu Karoline Riječke. Pozivaju se djeca od 3 do 7 godina da dođu i pokažu svoju vještinu u vožnji biciklima, rolama, romobilima te da kroz druženje i zabavu nauče osnove sigurnog kretanja u prometu. Obavezno je da djeca nose biciklističke kacige.

Policija Motor

Podsjećamo da Autoklub Rijeka tradicionalno veliku pažnju poklanja programu i akcijama za djecu i omladinu zato jer je to doba najprikladnije za stvaranje navika pa prema tome i stvaranje sigurnosnih navika koje bi trebale rezultirati takvim ponašanjem kod kojeg je mogućnost nezgoda manja. Mladi stečeno znanje vrlo često prenose i na starije generacije, a iskustva u svijetu su pokazala da kao odrasli sudionici u prometu imaju manje nezgoda oni koji su u doba djetinjstva i mladosti kroz sistematski prometni odgoj usvajali određene vještine, navike i stavove neophodne za sigurnije kretanje u prometu.

Roditelji, tete, none, nonići pozivamo Vas da prijavite svoju djecu za sudjelovanje u akciji “Sigurno i vješto u prometu”. Prijave možete izvršiti na brojeve telefona tel. 212-442, fax. 214-494 ili na mail preventiva@ak-rijeka.hr.
Akciju podržavaju i pomažu: Grad Rijeka, MUP PU PG, TIA Partner.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".