Ipak manje alkohola za Martinje

Policija je od 9. do 11. studenog, povodom Martinja, svoje aktivnosti usmjerila na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. U tri dana je na području Hrvatske kontrolirano 11,5 tisuća vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 960 vozača odnosno 8,3 posto svih kontroliranih. Prošle godine je 9,5 posto zaustavljenih vozača bilo pod utjecajem alkohola. Dakle, situacija je ipak nešto bolja. Alkotestiranje je odbio 21 vozač. Na preliminarnom testiranju na droge 19 vozača je bilo pozitivno dok ih je 15 odbilo testiranje.

Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, njih 242, stari su između 25 i 30 godina. Slijedi dobna skupina od 18 do 24 godine starosti iz koje je u upravljanju vozilom pod utjecajem alkohola zatečeno 239 vozača, dok je 231 vozač zatečen u prekršaju bio u dobi između 30 i 40 godina.

Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do jednog promila – njih 416. Posebno zabrinjava što je kod 190 vozača izmjerena koncentracija veća od 1,5 promila. Vozač s najvećom koncentracijom alkohola evidentiran je na području PU krapinsko-zagorske (3,97 promila), a najveća brzina je izmjerena na području PU ličko-senjske (225 km/h). Na Martinje, 11. studenoga, u prometnim nesrećama nije bilo poginulih osoba.

U prvih deset mjeseci ove godine alkoholizirani vozači izazvali 4.170 nesreća, dakle svaki dan gotovo 14 nesreća. Alkohol je kriv za smrt 93 osobe, za teške ozljede kod 616 sudionika u prometu te više od dvije tisuća lakših ozljeda.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".