Na ozljeđivanja i stradavanja djece u prometu treba biti posebno osjetljiv bez obzira radi li se o obitelji ili društvu u cjelini. Učestalo upozoravanje i senzibilizacija vozača, roditelja, javnosti uopće može i mora dovesti do cjelokupne promjene stavova i ponašanja sudionika prometa.

Autoklub Rijeka svake godine provodi nekoliko tradicionalnih akcija koje imaju za cilj podizanje svijesti za odgovorno i sigurno sudjelovanje u prometu koje su dio događanja vezanih za podizanje razine cestovne sigurnosti. Tim akcijama obuhvaćeni su sve životne skupine. Naši najmlađi su najnezaštićeniji u prometu, a kako prometnu kulturu valja učiti od najranije dobi Autoklub Rijeka u suradnji s Hrvatskim autoklubom provodi prometno edukativnu akciju pod nazivom VIDI I KLIKNI.

U sklopu programa „Vidi i klikni“ djeca uče i stječu vještine važne za poboljšanje ponašanja u cestovnom prometu kroz rad, igru i osobno iskustvo. Izmjenjujući se u ulogama pješaka i putnika u vozilu, vježbaju uz didaktička pomagala – zebru, napuhani parkirani automobili, električni automobil, semafor za pješake i nezaboravnog lutka Hakija, maskotu Hrvatskog autokluba.
Tijekom radionice, djeca svladavaju elemente sigurnijeg prelaska ceste preko zebre sa i bez semafora za pješake, prelazak preko neobilježenog pješačkog prijelaza, prelazak ceste između dva parkirana automobila te pravilno ponašanje kao suputnika u autu odnosno korištenja autosjedalice i sigurnosnog pojasa.

Ideja programa je UČENJE KROZ ČINJENJE! Problem malih pješaka – djece u prometu, najčešće je vezan za rizike njihova sudjelovanja u prometu u funkciji pješaka, kao i za siguran smještaj i sjedenje u automobilu – u svojstvu putnika.

Koncept programa „Vidi i klikni“ je usvajanje praktičnih informacija, spoznaja i znanja o:
Djeca kao pješaci
– pravilno korištenje nogostupa (simulacija hodanja nogostupom)
– upoznavanje prometnih znakova
– prelazak ceste
o rizici neodgovornog ili nesmotrenog prelaženja ceste
o pravilno prelaženje ceste korištenjem pješačkih prijelaza
o simulacija prelaska
– prolazak raskrižjem
o propisno prelaženje (pojedinačno, u koloni)
o poznavanje prometnih svjetala (simulacija prelaska)
o vizualni kontakt i komunikacija s vozačem
– rizici prelaska ceste između parkiranih automobila – vidno polje, crta vidljivosti, uočljivost od strane vozača (simulacija s automobilima za napuhavanje i elektroautomobilom)

Djeca kao putnici u automobilu
– propisno i pravilno ulaženje u automobil i sjedenje
– korištenje sigurnosnih pojaseva u automobilu na prednjim i stražnjim sjedalima (simulacija u elektroautomobilu)
– rizici zbog nepropisnog i nepravilnog sjedenja i nekorištenja sigurnosnih pojaseva
– simulacija sjedenja u automobilu i posljedica neupotrebe sigurnosnih pojaseva u slučaju naglog kočenja (korištenjem lutke koja je nevezana i udara u armaturu automobila)

Održivost ovoga programa sadržana je u činjenici da djeca stječu znanja i iskustva za buduće sigurno sudjelovanje u prometu i utječu pozitivno na eventualna pogrešna ponašanja njihovih roditelja.
Ciljna skupina za ovaj projekt su djeca u dobi od 6 do 7 godina:
• zadnje vrtićke skupine (godišta)
• prvi razredi osnovne škole

Cilj je djecu naučiti prepoznati i vidjeti opasnost u prometu te kako ih učiniti vidljivim za vozače.
Od 26. do 28. listopada ekipa HAK-a / Autokluba Rijeka obišla je dječje vrtiće na području grada Rijeke i riječkog prstena te smo tako posjetili DV „Čavlić“ na Čavlima, DV „Škrljevo“, DV „Bambi“ i DV „Pčelice“ na Škrljevu te DV „Mavrica“ na Pehlinu i DV „Srdoči“ na Srdočima.

Sudjelovanje roditelja se postiže tako što djeca dobivaju bojanku – slikovnicu koja predstavlja žalbu djeteta upućenu roditeljima kako bi roditelji postali svjesni da je njihovo uzorno ponašanje prvi i neprikosnoveni primjer djeci i glavni doprinos sigurnosti na cestama.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".