Početak sljedećeg tjedna, 7. rujna označava početak nove školske godine, što znači povećani broj djece, školaraca u prometu. Vozači kao najodgovorniji sudionici u prometu, osobito oprezno morat će voziti u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola.
Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.

Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.

Ovo su samo neka od njih:
Nikad ne pretrčavajte cestu!
Ne ometajte kretanje vozila!
Hodajte pažljivo!
Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
Cestu prelazite samo po zebri!
Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje, kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u sjedalici na stražnjem sjedalu (od 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm. Kako je navedeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) u 4. članku.
Ne zaboravite da pojas spašava život, a osobito dječji.

HAK i Autoklub Rijeka i ove, 2015. godine, organiziraju akciju uoči početka školske godine SIGURNO U ŠKOLU S HAK-om. Akcija se tradicionalno održava već 47. godinu, a namijenjena je djeci u dobi od 5 do 8 godina i njihovim roditeljima. Njome se želi senzibilizirati i upozoriti javnost, a osobito vozače na pojačani oprez u prometu u prvim danima rujna kad se zbog početka škole na naše ceste vraćaju školarci, a među njima i velik broj prvoškolaca koji se po prvi puta pojavljuju kao samostalni sudionici u prometu i predstavljaju potencijalnu opasnost.
Preventivno-edukativna akcija Sigurno u školu s HAK-om, jedna je od ovogodišnjih aktivnosti u sklopu nacionalne kampanje „Desetljeća sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020“ i održat će se u svim većim gradovima Hrvatske. Središnja akcija održat će se u Rijeci, 12. rujna na Korzu od 10 do 13 sati uz prigodni program. Pozivaju se djeca od 3 do 8 godina da dođu i pokažu svoju vještinu u vožnji biciklima, rolama, romobilima te da kroz druženje i zabavu nauče osnove sigurnog kretanja u prometu. Poželjno je da djeca nose biciklističke kacige.

Ovakve prometno-preventivne akcije vrlo su važne za djecu i mlade iz razloga jer je to doba najprikladnije za stvaranje navika pa prema tome i stvaranje sigurnosnih navika koje bi trebale rezultirati takvim ponašanjem kod kojeg je mogućnost nezgoda manja. Mladi stečeno znanje vrlo često prenose i na starije generacije, a iskustva u svijetu su pokazala da kao odrasli sudionici u prometu imaju manje nezgoda oni koji su u doba djetinjstva i mladosti kroz sistematski prometni odgoj usvajali određene vještine, navike i stavove neophodne za sigurnije kretanje u prometu.

Vidimo se na Korzu 12.09.2015. u 10 sati.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".