Iza nas je Božić, a pred nama doček Nove godine koji se uobičajeno žešće dočekuje od obiteljskog blagdana. Nažalost, mnogi veselje poistovjećuju s alkoholom, a još je poraznije da mnogi sjedaju u automobil pod utjecajem alkohola.
Podsjetimo da zakon vozačima dopušta 0,5 promila alkohola u krvi, što je u prosjeku jedno kratko žestoko piće ili pola litre piva. Sve više od toga nosi opasnost. Nedavno istraživanje je pokazalo da dvije trećine Hrvata pije alkohol više puta mjesečno, a da čak trećina te populacije sjeda za upravljač nakon konzumacije alkohola. Ove godine su alkoholizirani vozači u Hrvatskoj skrivili 4.500 nesreća. Dakle, svaka dva sata pijani vozač izazove nesreću. U tim nesrećama stradalo je gotovo tri tisuće ljudi, a 102 osobe izgubile su život.

Proteklog vikenda na području PU primorsko-goranske evidentirano je 38  alkoholiziranih vozača

Posebno su neoprezni mladi vozači. Za svaku treću smrt kojoj kumuje alkohol odgovorni su mlađi vozači.
Vikend uoči Božića na području PU primorsko-goranske alkotestirano je 277 vozača, a nedozvoljena koncentracija alkohola utvrđena je kod 38 vozača odnosno kod 14 posto kontroliranih. Najviše, 28 vozača imalo je koncentraciju alkohola između 0,50 i 1,5 promila, osmero vozača napuhalo je više od 1,5 promila, jedan je vozač odbio alkotestiranje dok je jednom vozaču izmjerena koncentracija alkohola do 0,5 promila iako spada u skupinu vozača (profesionalni vozači, mladi vozači, instruktori vožnje) koji uopće ne bi smjeli imati alkohol u krvi. U dobi do 24. godine pod utjecajem alkohola zatečeno je šestero vozača, u dobi od 25. do 30. godina 12 vozača, u dobi 31. do 40. godine života bilo je osmero alkoholiziranih. U ostalim dobnim skupinama je zabilježen manji broj vozača pod utjecajem alkohola. Rekorder je 21-godišnji Riječanin s 1,92 promila kojeg je policija zatekla u pet sati ujutro na Vežici.
Policija će u idućim danima pojačano kontrolirati promet, no najviše možemo pomoći sami sebi i prijateljima koje možemo uvjeriti da ne sjedaju u automobil pod utjecajem alkohola.Odgovori

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".